Äldsta klostret i västvärlden firar 1 500-årsjubileum

Under 1 500 år har det betts och firats gudstjänst i det schweiziska klostret Saint Maurice. Augustiner-korherrarnas gemenskap i kantonen Valais är därmed det äldsta klostret i västvärlden som har bestått utan avbrott. Jubileet kommer att firas i mitten av september med talrika religiösa och kulturella inslag. Jubelårets slutpunkt, då bland annat den koptiske påven Tawadros II väntas komma på besök, blir klostrets egentliga grundläggningsfirande den 22 september 2015.

Saint Maurice (St. Moritz) ligger på slätten vid Verolliez, där den helige Mauritius och hans följeslagare i den tebaiska legionen omkring år 300 enligt legenden led martyrdöden. Den 22 september 515 gav den helige burgunderkungen Sigismund i uppdrag åt munkar att upprätta ett kloster i den omedelbara närheten.

Den officiella upptakten till jubileumsåret är en högtidlig vesper söndagen den 21 september, till vilken också företrädare för Schweiz regering väntas. Dagen därefter äger den traditionella processionen med den helige Mauritius och hans följeslagares relikskrin rum genom stadens gator. Till jubileumsåret väntar sig arrangörerna ett stort antal besökare. Gudstjänsten celebreras av den förre biskopen av Sion, kardinal Henri Schwery.

För det heliga året 2000 hade klostret låtit ingångsporten till basilikan få en ny konstnärlig framställning av martyrerna Mauritius och hans följeslagare. För klostrets jubileumsår har en hittills oansenlig dörr av trä på ett liknande sätt blivit konstnärligt nygestaltad. Den nya porten öppnas den 21 september och skall förbli så intill slutet av jubileumsåret.

Det blir också en filmpremiär till jubileet. Le sang et la sève (Blodet och livskraften), inspelad under de gångna två åren, skildrar klostrets historia och vardagen för augustiner-korherrarna i Saint Maurice.

Kathpress 2014-08-25