Amerikanska biskopar ber om statligt stöd till skolbarn 

Biskopskonferensen i USA meddelade att biskop Michael Barber har skrivit på en namninsamling till USA:s kongress. Insamlingen rör katolska skolors situation i USA som följd av pandemin. Michael Barber är biskop i stiftet Oakland i Kalifornien och är dessutom ordförande för biskopskonferensens avdelning för katolsk utbildning (“Catholic education”). Övriga som har undertecknat dokumentet består av fler än 150 organisationer, som ber om “omedelbart ekonomiskt stöd till studenter med låg inkomst i icke-statliga skolor.” 

Eftersom många katolska skolor i USA i stor utsträckning förlitar sig på intäkter från kollekter i gudstjänsterna, har skolorna fått räkna med stora ekonomiska förluster under pandemin. Över hundra skolor har redan fått stänga på grund av detta. Utan det stödet som namninsamlingen ber om, kommer många fler skolor tvingas att stänga. De som har signerat brevet påpekar att om detta sker, kommer eleverna behöva flytta till statliga skolor, något som bara ett fåtal amerikanska stater har resurser för. I dag går fler än 1,7 miljoner barn (1 737 297) i USA i någon av landets 6 183 katolska skolor.  

Brevets konkreta förslag är ett “krisbidrag av engångskaraktär till familjer låg- eller medelinkomst med barn i privatskolor” samt skatteavdrag på federal nivå för alla som donerar till stipendieprogram.  

Red. 2020-06-29 

Detta är en nyhetstext. Nyheten i sin helhet kan läsas via denna länk.