Ärkebiskopen i Strasbourg efter attentatet: ”Jag är förstummad.”

Ärkebiskop Luc Ravel sade sig vara ”förstummad” över attentatet på julmarknaden i den franska staden Strasbourg på tisdagen, i ett uttalande på radiosationen RCF på onsdagen. Julmarknaden i Strasbourg tillhör de äldsta i Europa och kallar sig ”Julhuvudstad”. Det är ”bedrägeri” att attentatet skulle vara ”rationellt” eller ”religiöst” motiverat, menade han. Alla religiösa auktoriteter måste fördöma en sådan koppling mellan Gud och terrorism.

Biskop Luc Ravel.

Vid middagstid ljöd klockorna över Strasbourg i åtanke av offren. Tidigt på kvällen höll ärkebiskop Ravel en minnesvaka i katedralen, till vilken företrädare för alla religioner inbjudits. På torsdagen kommer det att hållas en interreligiös bön för offren, för säkerhetsstyrkorna och freden i Frankrike.

På tisdagskvällen trängde en beväpnad man in i Strasbourgs centrum, sköt tre personer och sårade minst 13, delvis svårt. Polisen utgår från att det handlar sig om ett terroristdåd och i landet råder högsta alarmberedskap. Den misstänkte gärningsmannen var ännu på onsdagsmorgonen på fri fot. Den tyska polisen har förstärkt kontrollen vid den fransk-tyska gränsen.

Kathpress 2018-12-12