Attentatsförsök mot Påskfiranden i Spanien och USA

Från både Sevilla i Spanien och New York i USA rapporteras om attentatsförsök mot stora, katolska firanden av Påskdagarna.

I onsdags, en dag före Skärtorsdagen, grep spanska och marockanska myndigheter i en gemensam underrättelse- och polisinsats en 23-årig man i staden Rabat i Marocko, misstänkt för att ha planerat att detonera sprängladdningar under den stora Långfredagsprocessionen i Sevilla, där mannen bor. Hans resa till Marocko, varifrån har ursprungligen kommer, ska ha varit ett led i förberedelserna för attacken, enligt uppgifter i spanska media.

Terrorgruppen Islamiska Staten (IS) har uppmanat till terrorattacker i Spanien just under Stilla veckan och Påskfirandet enligt en propagandavideo som nyligen publicerats på Internet. I videon uppmanas IS sympatisörer att agera i det som kallas ett ”heligt krig”. Filmklipp från katolska processioner i spanska Valencia och Malaga varvas med bilder föreställande fotgängare som mejas ner av fordon. Den spanske inrikesministern uppges ha beordrat ett stärkt säkerhetsarbete i landet med tanke på både Stilla veckan och det kommande valet.

I New York greps också på onsdagen en man som var på väg in i stadens största katolska kyrka, St. Patrick-katedralen, med bensin, tändvätska och en tändare. På Skärtorsdagen åtalades mannen för försök till mordbrand, försök till allmänfarlig ödeläggelse och brott mot förbudet att transportera brandfarligt material på allmän plats. Polisen säger att man vid gripandet fann att mannen redan hade planerat för en snabb flykt från platsen genom en strategiskt parkerad bil i närheten.

Tidigare under veckan hade mannen arresterats för att ha vägrat lämna den katolska katedralen i Newark i delstaten New Jersey när katedralen skulle stängas. Han hade väckt uppseende genom att slänga sig på golvet när polis tillkallades till platsen.

Enligt uppgift från New York-polisen hade han köpt en enkelbiljett med flyget till Rom på Skärtorsdagens kväll. Mannen misstänks inte för terrorkopplingar utan sägs lida av en ”emotionell störning”. New Yorks borgmästare har prisat stadens polis för ett resolut ingripande och har också själv betonat vilket av en fungerande säkerhet under Stilla veckan.

Red. 2019-04-20

Källor: Catholic Herald, 2019-04-19 här och Catholic News Agency, 2019-04-18 här