Biskopen i Córdoba om högerns framgångar i Andalusien

Biskopen i Córdoba, Demetrio Fernandez,har kallat högerns framgångar i valet i Andalusien för ”spektakulära”. Den 61-årige biskopen ”gläder sig” åt att det andalusiska samhället lyckats genomföra ”en vändning av denna storleksordning”. Man har lyckats bryta igenom ”en skenbart oövervinnerlig tröghet”, kommenterar biskopen det överraskande valresultatet. Andalusien har därmed blivit ”föregångare i en social omvandling”, som många i Spanien väntar på.

Pelare i katredral-moskén i Córdoba.

Om man ser till de vänsterorienterade politikernas program, är flera av dess punkter riktade mot kyrkan, bland annat kravet på förstatligande av Mezquita-katedralen i Córdoba. ”Angrepp på religionsfriheten blir inte ostraffade”. Den som vill skapa ”en värld utan Gud” och splittra Spanien, kommer att få betala ett pris.

Förra söndagen (den 2 december) valdes det högerpopulistiska partiet Vox in i Andalusien med ett tvåsiffrigt valresultat. Det är första gången sedan slutet på Franco diktaturen för mer än 40 år sedan som ett högerextremt parti har uppnått ett sådant resultat. Observatörer utgår från, att det är den spanska socialistiska regeringens migrationspolitik och tillströmningen av migranter till framförallt Sydspanien, som har bidragit till valutgången.

Kathpress 2018-12-07