Bomb i Damaskus kristna distrikt dödade nio personer

Nio personer uppges ha dödats vid en bombattack på måndagseftermiddagen i den syriska huvudstaden Damaskus distrikt Bab Touma och al-Shaghour, vilka historiskt utgör stadens kristna del. 18 personer sägs ha skadats och dessutom har flera kyrkor förstörts. Ingen grupp har ännu tagit på sig ansvaret för attackerna.

Enligt uppgifter från den maronitiske ärkebiskopen Samir Nassar skadades den maronitiska katedralen i Damaskus så att vatten- och elförsörjningen i de omgivande kvarteren har slagits ut. Det är inte ärkebiskopens första möte med döden denna månad. I början av januari träffades hans sovrum av en bomb men tack vare ett extremt välplanerat, kort besök i badrummet klarade han sig undan med livet i behåll.

Maroniterna är en österländsk del, eller rit, av den Katolska kyrkan som står i full förening med Rom. Det finns cirka tre miljoner maroniter i hela världen. Även om kyrkan uppstod i Mellanöstern finns det idag betydelsefulla maronitiska populationer i Brasilien, Argentina och USA. Genom hela historien har maroniterna upplevt olika slags förföljelser.

Catholic News Agency, 2018-01-22