Caritas: människor saknar pengar till mat

George Joseph på Caritas Sverige får många telefonsamtal varje dag, från morgon till kväll. För det mesta handlar samtalen om juridiska och praktiska råd till asylsökande, migranter och gästarbetare, men nu har samtalen ändrat karaktär. När restauranger och städfirmor stänger är det osäkra och tillfälliga kontrakt som sägs upp först, och människor som redan tidigare var underbetalda och utnyttjande står nu helt utan inkomst och samtidigt utanför de sociala skyddsnäten i Sverige.

I vanliga fall händer det någon gång ibland att någon, särskilt ensamstående kvinnor med barn, ringer och ber om ekonomisk hjälp vid tillfälligt behov. Nu är det femton samtal om dagen som handlar om akut behov av pengar till mat eller hyra. När Signum talar med George Joseph över telefon, berättar han om barnfamiljer som inte kan köpa mat och går hungriga. Andra sägs upp från sina hyreskontrakt, och har ingen möjlighet att få tak över huvudet.

Det är personer från olika kategorier som hör av sig och är i akuta situationer. En del är här på tillfälliga uppehållstillstånd till exempel för arbete, men har nu blivit av med det arbetet. Andra har fått avslag på en asylansökan men har inte möjlighet att återvända till ett tidigare hemland. Gemensamt är att man står utanför de svenska stödsystemen.

Caritas hjälper till dels genom direkt inhandlingshjälp, eller snabbt kontantstöd. I andra fall kan Caritas hjälpa till med att betala hyra eller förhandla med en hyresvärd. Ingen skillnad görs på människor, man hjälper utifrån den enskilda personens behov och situation oavsett skäl till utsattheten. Genom att hjälpa dem som står utanför trygghetssystemen, kan Caritas och andra organisationer också bidra till en större trygghet i samhället som helhet.

De flesta som ringer till George Joseph befinner sig i Stockholmsområdet, men inte alla – människor i utsatthet finns överallt i landet, och situationen kommer att bli värre framöver. Den som vill bidra med mer eller annat än pengar, gör detta bäst genom sin lokala församling eller Caritasförening, som kan agera direkt på de behov som finns i närområdet. Även andra samfunds församlingar har ofta någon typ av karitativ verksamhet, och tillsammans går det att göra mer.

Det går för närvarande inte att fysiskt samlas till mässa i de katolska församlingarna, men som församling går det i högsta grad att göra gudstjänst genom den karitativa omsorgen om medmänniskan.

Red 2020-04-05

Läs mer på Caritas hemsida.