Colombia: katolska kyrkan vill återuppta fredssamtal

Colombias biskopskonferens kräver att den bortförde generalen Rubén Darío Alzate Mora omedelbart skall friges och uppmanar alla inblandade parter att fullfölja de inställda fredförhandlingarna. ”Jag uppmanar både gerillan och regeringen att göra allt för att övervinna krisen”, sade på måndagskvällen konferensens ordförande, ärkebiskop Luis Augusto Castro Quiroga, till medierna.

Också Bogotas ärkebiskop kardinal Rubén Salazar Gómez, manade via twitter parterna att inte avbryta fredsprocessen. ”Ni som är ledare för regering och FARC, försök att med förstånd och varsamhet besegra det som hindrar er att uppnå fred!”

Den colombianska regeringen avbröt i söndags fortsatta fredssamtal med vänstergerillan FARC. Bakgrunden är bortförandet av en armégeneral i den västra, oroliga provinsen Choco. Tillsammans med generalen bortfördes också en kvinnlig advokat samt ytterligare militär personal.

Colombias president Juan Manuel Santos deklarerade i söndags att fredssamtalen skulle skjutas upp till dess gisslan blivit släppt. Också FN och EU har krävt att gisslan omedelbart skall friges. Enligt uppgifter i media uppehöll sig gisslan på rebellkontrollerat område i Choco och var mot gällande säkerhetsföreskrifter civilklädda.

Ledningen för FARC, som på grund av fredsförhandlingarna med regeringen sedan två år befinner sig i Havanna, har ännu inte yttrat sig om bortförandet men har meddelat att man skall komma med en förklaring under tisdagen.

Vid slutet av 2012 påbörjades i Havanna fredsförhandlingar mellan den colombianska regeringen och FARC gerillan. FARC bildades 1964 och med sina 9 200 soldater är den Latinamerikas största rebellorganisation. Den har anklagats för svåra övergrepp mot de mänskliga rättigheterna och EU har klassat den som en terrororganisation. Hitintills har man under förhandlingarna kunnat enas om landreform, droghandel och en politisk integration av FARC. Det som kvarstod att förhandla gällde frågor ersättning till offren samt avväpning.

Kathpress 2014-11-18