Dominikaner i Irak får amerikansk hjälp

Dominikansystern Attracta Kelly [bilden] i Adrian, Michigan, Har några få gånger fått tala med en grupp irakiska dominikaner och vet hur desperat deras situation är sedan de undgick islamisterna i norra Irak. Deras generalpriorinna, syster Maria Hanna, och 51 andra dominikansystrar med familjemedlemmar och andra bybor fördrevs från Nineveslätten av den islamiska statens krigare.

”Problemet är att de inte har någonting”, sade syster Kelly om gruppen som flydde från den kurdiska staten Irbil. ”De sover på gatorna, de sover under träd. Det finns en kyrka där de har fått sova på bänkarna, på golvet eller ute på gården, och de har inget skydd. De får mat för tillfället, och de vill lämna landet.” Hon berättade för Catholic News Service i en telefonintervju den 18 augusti att hon hade talat med syster Hanna tidigt på morgonen. Hon sade att de irakiska dominikanerna ännu har en mobiltelefon som fungerar och också kan skicka email då och då vad som händer henne och de andra.

Dominikansystrarna av den heliga Katarina av Siena har funnits i Irak sedan 1200-talet, och det är inte första gången de har haft sådana förfärliga svårigheter, säger syster Kelly. ”De har tidigare varit på flykt. Det har funnits så mycket krig och förtryck i denna del av världen som de har fått lida under.”

Beträffande sin kommunitet sade syster Kelly att de dominikanerna i Adria är villiga att hjälpa sina irakiska motsvarigheter att komma till USA med sina familjer och andra i sin grupp. Men hon betonade att om det finns någon annan möjlighet för dem att lämna landet vill de irakiska dominikanerna inte göra det utan hela gruppen. Under tiden fortsätter de att ta hand om de behövande.

Hon berättade för CNS att hon har varit i kontakt med en medhjälpare till senatorn Carl Levin i Detroit och hoppades att kunna nå andra medlemmar av kongressen som tar en paus i augusti. ”Vad jag hoppas att FN:s chefskommissarie för flyktingfrågor kan räkna dem som flyktingar, och att USA är villigt att ta emot dem.”

På frågan om dominikansystrarna och gruppen kring dem menar att de är i omedelbar fara sade syster Kelly att det är ”en fråga som återkommer minut för minut”. ”De små barnen är alldeles utom sig av rädsla. Varje gång de hör ett ljud så tror de att ISIS är ute efter dem.”

Syster Kelly hoppas att systrarna får donationer som kanske kan användas för att bygga något slags skydd. ”Jag vet inte om det går att köpa sådant här.” Hon tillät att Caritas har arbetare där som försöker att hjälpa det irakiska folket. Hon betonade också bönens roll i denna ”hjärtskärande” situation.

Syster Kelly nämnde också att hon just hade kommit tillbaka från Ledarskapskonferensen för kvinnliga ordnar som just har haft sitt årsmöte i Nashville, Tennessee. En rapport från en medlem lästes som en del av systrarnas bön den 15 augusti, på mötets sista dag. ”Allt jag kan säga just nu är att be för dem och för allt folket där”, sade hon.

På kvällen den 18 augusti meddelade monsignor John E. Kozar [bilden], ordförande i Catholic Near East Welfare Association (CNEWA), att den snabbt skickar 75 000 dollar till partner i norra Irak för att hjälpa 100 000 irakiska kristna med nödvändiga hjälpsändningar för barn och för att skaffa sanitär utrustning åt flyktingfamiljer som söker skydd i de FN-sponsrade lägren. Medlen skall överföras till dominikansystrarna av den heliga Katarina av Siena och de kaldeiska och syrisk-katolska ärkebiskoparna ”för att möta de mest elementära behoven i deras hemlösa hjord”, sade Kozar. Han beskrev deras 75 000 dollar som ”en första utbetalning” från donationer som mottagits sedan CNEWA publicerade en vädjan om bistånd för att hjälpa irakiska kristna som måst lämna sina hem i Mosul. Gensvaret på denna maning om ”deras bröders och systrars behov i Irak” har varit överväldigande”.

CNEWA, som är ett organ för Heliga stolen, arbetar i hela Mellanöstern och har kontor i Amman (Jordanien), Beirut och Jerusalem, Den har varit aktiv i Irak under mer än 50 år, men har fördubblat sina ansträngningar för den sårbara kristna befolkningen sedan 1991.

America 2014-08-20