Fortsatt antikyrklig kampanj i Kina

Hundratals kravallutrustade poliser slet ned korset på den protestantiska kyrkan Longgan Huai En i Wenzhou, i den sydkinesiska provinsen Zheijang, en gång känt som ”Kinas Jerusalem”. Det pågår en av regeringen utlyst kampanj i provinsen riktad mot kristna gudstjänstlokaler och symboler. Under gårdagen utbröt en brand, som förstörde inredningen i den katolska katedralen i Ningbo, en av Kinas äldsta kyrkor.
Enligt pastor Linuo Qu Wenzhou skedde nedtagningen av korset under fredliga former, låt vara att de 200 personer som försökte förhindra den, föstes åt sidan av poliserna. Myndigheterna hävdar att korset bryter mot byggnadsnormerna beträffande höjden på privata faciliteter och återlämnade det till församlingen. Somliga församlingsmedlemmar bar på plakat med orden: ”Mot mygel”, ”Mot korruption”, ”Skydda religionen”.
Kampanjen ”Tre varningar, sedan nedrivning” har pågått sedan januari 2014 och har resulterat i 360 fall av rivning av kors eller kyrkliga lokaler, samt förstöring av en kyrka. Enligt lokala kristna är kampanjen ett tydligt exempel på religionsförföljelse, men enligt regeringen riktar den sig inte bara mot kyrkor, utan även mot ”andra olagliga byggnader”.
Branden katedralen i Ningbo har däremot bedömts vara en olyckshändelse. Elden spreds från altaret och förstörde på bara några minuter bänkar och andra inredningsdetaljer, samt konst som förvarades där. En av brandmännen, som hjälpte till att släcka branden, kommenterade det inträffade: ”Stor skada och en stor förlust. Den här kyrkan är en vacker byggnad.”
Kyrkan, som byggdes 1872, är en av de äldsta i landet. Under inbördeskriget var den en hemlig mötesplats för det nygrundade kommunistpartiet och har därför skyddats som ”ett monument av historisk betydelse” som hörde samman med det nya Kina. Enbart detta räddade den från förstörelse under Kulturrevolutionen, fastän den förstås länge var stängd för kristna gudstjänster.

AsiaNews 2014-07-29