”Gudskelov! Äntligen en berömdhet som står upp för barn med Downs syndrom”

PA-25310271-800x500En ny massundersökning skulle kunna eliminera barn med Downs syndrom – men få människor vill tala om det.

Den fråga en kvinna som nyss fött barn minst av allt väntar att få höra är: ”[…] och kommer du att ta med henne hem?” Men denna fråga fick en nära bekant till mig höra när hon fött ett barn med Downs syndrom.

Attityden har sedan dess förändrats, men inte till se bättre. Som Dennis Sewell skriver står regeringen denna vecka på randen av ett beslut huruvida man skall tillåta ny screeningteknik för foster i moderlivet, vilket många fruktar kommer att leda till en ökning av aborterna av barn med Downs syndrom.

Ingen tycker dock om att tala om saken i sällskapslivet. Stöd för flyktingar, hat mot Torypartiet, förakt för Donald Trump renderar sannolikt en person en massa ”gillat” på Facebook, men delar man en åsikt om den hotande elimineringen av barn med Downs syndrom blir resultatet att det blir pinsamt tyst.

Tack gode Gud för komikern Sally Phillips, min nya idol, som har ett ansikte ni säkert minns från Alan Partridges ”Linton Travel Tavern”, eller hur hon dansade runt i vardagsrummet hos Miranda Hart.

Phillips är verksam inom ett område man vanligtvis inte just förknippar med något som kan betraktas som ”omodernt” och befolkas av typer som Ricky Gervais och Frankie Boyle, vars kommentarer om Downs syndrom har varit enfaldiga, för att uttrycka sig milt.

I programmet ”Today” diskuterades igår den planerade nya screeningen för att avslöja Downs syndrom, varvid Phillips sade följande: ”Som förälder till ett barn med Downs syndrom upplever jag den nya kapprustningen för att hitta ny teknik en aning uppskakande […] vi måste komma ihåg att vi talar om människor. Jag tycker att de gängse skildringarna av människor med Downs syndrom, oavsett orsakerna, behandlar deras fall som tragedier.”

Hon tillade: ”Under graviditeten får man all information i form av broschyrer […] en lista på medicinska morbiditetsfaktorer […] eftersom det är läkare som förmedlar informationen står det bara en massa medicinska detaljer och inget positivt stoff”.

Programledaren, Mishal Husain, frågade som Phillips därmed ville ha sagt att det inte borde få förekomma någon screening för att upptäcka Downs syndrom. Hon svarade: ”Jag tycker att det är en fråga om att vara ärlig. Vi måste tänka som ett samhälle; olika lagar om mänskliga rättigheter har stiftats, vi hoppas att vi rör oss mot ett mera inkluderande samhälle. Då är frågan huruvida vi betraktar människor med Downs syndrom som en ras för sig helt oacceptabel, inte sant?”

Madeleine Tehan, Catholic Herald, 2016-05-06