Hemlösheten får ett ansikte

av ANNA NICK
Var befinner du dig när du läser detta inlägg i Signums nätupplaga? På tåget hem till din egen bostad? I en mysig fåtölj på din balkong med sensomrig utsikt över ängar och sjöar? Eller i ditt alldeles egna kök där du njuter av en kopp kaffe?

När vi lämnar våra fina lägenheter och hus på morgonen och kommer tillbaka direkt dit på kvällen missar vi lätt att en stor del av Sveriges befolkning saknar denna bekvämlighet. För många personer i Sverige är undermåliga boendeförhållanden vardag – några har inget boende alls. Det gäller särskilt de som bor i Stockholms och andra storstäders förorter, men bostadskrisen råder över hela landet.

Fotografiska Museets initiativ ”Fotografiska for life” har i samarbete med det journalistiska produktionsbolaget Civilian Act gjort en utställning för att genom fotografier ge bostadskrisen ett ansikte. Utställningen ”Tak över huvudet” visades för första gången i S:t Karins kyrkoruin i Visby i samband med Almedalsveckan i juli 2018. Den visas nu på utsidan av Fotografiska vid Stadgårdshamnen i Stockholm, till och med den 16 september 2018. Entrén är gratis.

Fotograferna Pieter ten Hoopen, Maria Agrell och Stefan Bladh vill med sina fotografier av hemlösa, flyktingar och unga människor i Stockholms förorter, Jönköping och Malmö visa ett ”tvärsnitt och en ögonblicksbild av Sverige 2018”. På hemsidan konstateras det att: ”Tak över huvudet kan tyckas vara en mänsklig rättighet i ett modernt samhälle, men det är ett välkänt faktum att så inte är fallet i Sverige i dag.” (se länken här) Att utställningen visas utomhus förstärker temat.

Tre exempel får illustrera utställningen.

Moutaz Al Shehabi flydde med sin familj från Syrien till Malmö. På ett foto ser man honom ge mat till sin lilla dotter i den enkla källare som har omvandlats till en lägenhet för familjen och som kostar dem 10 000 kronor i månaden.

Längtan till den frihet som ett eget hem kan ge, förstår man också när man ser den 22-årige Aidan Gärdlund i sitt gamla pojkrum i Haninge. Lönen från hans jobb på restaurang räcker varken till hyran eller till att köpa en egen lägenhet.

Ett tredje exempel är en säng i en sovsal med tio andra personer på ett vandrarhem i Stockholm för 5 000 kronor i månaden. Denna sovsal utgör övernattningsställe för den hemlösa gymnasieläraren Åke. På grund av den ökande bostadsbristen är det trots ansträngningar nästan omöjligt för honom att hitta en bättre plats att bo.

Barn som växer upp i en miljö som inte tillåter dem att vara barn hämmar som bekant deras utveckling. Likaså kan bostadsbrist sätta stopp för vuxna som strävar efter att gå en viss utbildning eller utföra ett visst yrke.

Även om rapporterna om människor på flykt och hemlösa är dagsaktuella påminner de om berättelserna i Bibeln. Tänk på Jesu födelse: en fattig familj som är tvungen att lämna sitt hem och som hittar ett improviserat tak över huvudet i ett stall. Jesus representerar barn i dag som föds in i krigshärjade länder, på flykt och utan ett tryggt hem för små barn. De personers öde som visas i utställningen ”Tak över huvudet” återspeglar en hel generation, hemlösheten får ett ansikte.

Som kristna borde vi förstå att Sverige befinner sig i en kris och att det är ett uppdrag för oss att tänka om och engagera oss. Alla som lever i Sverige bör ha rätt till tak över huvudet som ger var och en chansen att utveckla sig till det hon eller han vill vara. Oavsett varifrån de kommer och oavsett om det är en mänsklig rättighet eller inte. Uppmaningen som utställningen uttrycker gäller också för politikerna inför valet i september.

Fotografiska Museet belyser med utställningen ”Tak över huvudet” ett stort samhällsproblem. Att synliggöra olika samhällsfrågor genom fotografier är ett uppdrag som Fotografiska på ett förtjänstfullt sätt regelbundet förverkligar med sina utställningar om olika teman.

Anna Nick 2018-08-21

Hemsida för Fotografiska Museet via länken här

Foton ovan av Anna Nick.