Herdabrev och böner på Ukrainas självständighetsdag

patriarkarna Sviatoslav och Filaret vid bönen i Sophia katedralenI dag, den 24 augusti, firar Ukraina sin självständighetsdag. Den 18 augusti publicerade ledaren för den grekisk-katolska kyrkan i Ukraina, patriark Sviatoslav Shevchuk, ett herdabrev i samband med denna dag. I sitt herdabrev betonar Shevchuk att varje nation har en naturlig rätt till självbestämmande.

Patriark Sviatoslav citerar i detta sammanhang Bibeln, att det är bättre att dö fri än att leva som en slav. Shevchuk uppmanar alla sina landsmän att se bilden av den lidande Kristus i alla människor som förlorat sina hem eller tvingats lämna sitt land, all  som är  sårade, tillfångatagna eller kidnappade.

Bön för Ukraina i SophiakatedralenRedan i går (23 augusti) samlades företrädare för landets alla kyrkor och trossamfund tillsammans med presidenten Poroshenko och hans familj, premiärministern Yatseniuk och Kievs borgmästare Klitchko i en av Kievs äldsta kyrkorna – St Sophia-katedralen – för att be för Ukraina på sin självständighetsdag.
Nedan: Presidentens familj tänder ljus under bönen vid självständighetsdagen i Sophia katedralen, Kiev.
Presidentens familj tänder ljus under  bönen vid självständighetsdagen i  Sophia katedralen, Kiev