Kardinal Pell dömd för övergrepp

Den australiske kardinalen och tidigare motsvarande ekonomichef för Vatikanen, George Pell, har dömts skyldig till övergrepp på en ministrant (korgosse) och sexuellt utnyttjande av en annan pojke.
Bara några dagar efter det nyligen avslutade mötet i Rom den 21–24 februari angående just sexuella övergrepp lyfte i dag tisdag domaren i Melbourne, Peter Kidd, ett rapporteringsförbud kring rättegångsprocessen mot den 77-årige kardinalen. Därvid bekräftades domen som redan hade fastslagits den 11 december 2018 av en enig jury.
Den förre ekonomichefen i Vatikanen och rådgivare till påven Franciskus är den högst uppsatta ämbetsbäraren i den katolska kyrkan som har anklagats och dömts för sexuella övergrepp. Pell beordrades tjänstledighet i juni 2017 i väntan på resultat i rättegången mot honom.
Efter domen i december 2018 avsatte påven Franciskus såväl kardinal Pell som två andra kardinalen från K9 som är påvens kardinalsråd för reform av kyrkan.
Imorgon onsdag kommer domstolen i Melbourne att överlägga hur långt fängelsestraffet för Pell kommer att bli. Beslutet väntas kungöras under de närmaste veckorna. Pells försvarsadvokat har bestridit domslutet.
Rätten anser det vara bevisat att Pell för 22 år sedan som ärkebiskop av Melbourne i domkyrkan i samma stad begick sexuella övergrepp på två 13-åriga pojkar, uppger australiska medier. Anklagelser mot Pell gäller ytterligare ett fall av övergrepp och dessutom fyra fall av sexuellt utnyttjande.
I en emotionellt laddad utläggning bad mannen, som då var 13 år och utsattes för Pells övergrepp, medierna om respekt för hans privatliv. Därför ville han inte låta sig intervjuas, också mån om att skydda sin familj och sina föräldrar..
Den andra mannen avled 2014 på grund av en överdos av heroin. Pappan till den avlidne sade till åklagaren: ”Denna dom är ett tecken på att offer för övergrepp har en rättighet att berätta sina historier. Rättvisan har segrat och landet [Australien] lyssnar äntligen på er.”
Kathpress 2019-02-26