Katoliker i USA protesterar mot behandlingen av migrantbarnen

Flera hundra katolska aktivister protesterade på torsdagen på trappan till Kapitolium i Washington mot ”den omänskliga behandlingen” av barnen till migranterna vid gränsen om Mexiko. Säkerhetsstyrkorna anhöll mer än 70 deltagare i demonstrationen på grund av ”civil olydnad”, enligt chefen för den katolska presstjänsren CNS. Bland dem fanns en 90-årig nunna som fördes bort med handfängsel.

Demonstranterna protesterade mot åtskiljandet av migrantfamiljer sedan de illegalt tagit sig in i USA. Som ett led i den amerikanska regeringens noll-toleranspolitik blir barn och föräldrar åtskilda och i vissa fall förlagda på olika platser. Demonstranterna är ”upprörda över de förskräckliga förhållandena vid USA:s södra gräns”, enligt syster Carol Zinn, ledare för Leadership Conference of Women Religious. Såväl Evangeliet som nationens värdegrund kräver handling. Framför allt måste de omänskliga villkoren rörande förhållandena i barnens omhändertagande få ett slut.

Biskopen i San Diego, Robert Walter McElroy, betonade i sitt upplästa yttrande att ”vi står just nu samlade i en stund då vår regering sprider fruktan och flyktingar och invandrare, som förr var nationens livselexir, nu förklaras som fiender”.

Protestaktionen organiserades under mottot ”Katolsk aktionsdag för migrantbarnen” på initiativ av ”Faith in Public Life” och ”Faith in Action”.

Kathpress 2019-07-19