Kvinna får hög post i Vatikanen

Påven Franciskus har utnämnt en kvinna till en hög post i Vatikanen. På lördagen tillkännagavs att den italienska kvinnan Flaminia Giovanelli (69) utnämnts till undersekreterare i den departement (dikasterium) inom Vatikanen som ansvarar för migration, mänskliga rättigheter, miljö och fattigdomsbekämpning. Därmed intar hon tredjeplatsen i hierarkin i Dikasteriet i tjänsten för mänsklighetens helhetsutveckling.

Hittills har endast ett fåtal kvinnor uppnått en liknande position. Giovanelli, som är statsvetare, hade tidigare en liknande funktion i det väsentligt mindre påvliga rådet för rättvisa och fred, som nu uppgått i den nya kongregationen.

Den av kuriekardinalen Peter Turkson ledda kongregationen och också fått nya undersekreterare, spanjoren Segundo Tejado Muñoz och den italienske franciskanen Nicola Ricardi. Tejado Muñoz verkade tidigare som undersekreterare i det påvliga rådet Cor Unum, som nu också uppgått i den nya kongregationen. Ricardi innehar en lärostol för rättvisa och fred vid det påvliga universitetet Antonianum i Rom.

Därmed är påvens ledningsgrupp i den nybildade kongregationen komplett. Till sekreterare och andreman utnämnde påven för några veckor sedan den franske prästen Bruno Marie Duffe.

Kathpress, 2017-07-08