Mexiko: kyrkan erbjuder presidenten hjälp

Katolska kyrkan i Mexiko har erbjudit den nye presidenten i landet Andrés Manuel López Obrador samarbete. Man vill i avgörande ställningstaganden om möjligheterna, i enlighet med lagstiftningen, driva landet framåt mot en nödvändig förvandling, mot större fred och solidaritet, förklarade landets primas i Mexico City, kardinal Carlos Aguiar Retes, på söndagen i kyrkotidningen Desde la fe. Kyrkan kommer emellertid inte bli ett medagerande åt regeringen: där det uppstår missförhållanden kommer man att anföra kritik.

President López Obrador.

Även om Mexikos och omvärldens politiska, sociala och ekonomiska ändras kvarstår samma rådande problem, enligt Aguiar. På områden som arbete, säkerhet, respekt för institutioner, främjande av kvinnor, bildning och kultur behövs det lösningar, sade ärkebiskopen. Det räcker inte bara med att byta ut personer och målsättningar i statens ledning. ”Mexico behöver en omvandling av den samhälleliga värdegrunden bortom partipolitisk tillhörighet”, mera hållbarhet inom socialpolitiken, samt åtgärder på utbildningens område, som inte vid första bästa kris genast dras tillbaka.

Lopez Obrador, som i juli med 53 procent av rösterna vann presidentvalet, tillträdde på lördagen sin sexåriga ämbetsperiod och har offentliggjort sina planer för det mellanamerikanska landet. Som den förste vänsterorienterade statschefen i Mexiko på flera årtionden lovade han att föra en politik till förmån för de fattiga. Som en av de första ämbetshandlingarna sålde han på måndagen presidentens privata flygplan till förmån för sociala projekt. Han kungjorde vidare att han endast kommer att nyttja 40 procent av företrädarens, Enrique Peña Nieto, arvode och förvandla presidentpalatset till ett offentligt museum, drastiskt sänka regeringens reklamkostnader och inte inköpa tjänstebilar åt tjänstemännen.

Kathpress 2018-12-04