Militär och muslimska ungdomar vaktar kyrkor i Indonesien i jul

Mer än 90 000 poliser och soldater tillsammans med en moderat muslimsk ungdomsorganisation kommer att hjälpa att vakta Indonesiens nära 50 000 kyrkor, över hela landet, under julen. Bland dessa kyrkor finns de som tidigare har attackerats av islamistiska terrorister framförallt i samband med julfirandet. En talesman för landets nationella polismyndighet uppgav att bevakningen ska föregripa alla möjliga säkerhetshot.

Bland kyrkorna som får förebyggande bevakning finns S:ta Maria katolska kyrka i Surabaya som attackerades av självmordsbombare så sent som i maj. En säkerhetsansvarig i församlingen uppger, enligt engelska Catholic Herald, att kyrkan kommer att bevakas av ett 70-tal polismän och militärer tillsammans med medlemmar från organisationen Banser, som är en militär ungdomsorganisation associerad med Indonesiens största moderata muslimska organisation Nahdlatul Ulama.

Indonesiens särskilda anti-terrorpolis arresterade två misstänkta terrorister i Yogyakarta bara för någon vecka sedan (11 december). De båda misstänkts för att ha planerat attacker mot kyrkor under jul- och nyårsfirandet i år. Polisen har inte offentliggjort exakt vilka orter och kyrkor det skulle röra sig om.

Catholic Herald, 2018-12-19