Missilattack mot franciskansk skola i Aleppo

30326Lördagen den 21 maj träffades en franciskansk mellanstadieskola i Syriens största stad, Aleppo, dödade en person och skadade två äldre personer allvarligt.

Fram tills i dag ansågs skolan vara en av de få säkra platserna i staden. Franciskanbröderna har förvandlat den till en oas mitt i kriget som förhärjat staden. För ett år sedan öppnade de några klassrum för att kunna härbärgera ett tjugotal äldre personer sedan deras hem bombats. När några hade samlats för en rekreation på eftermiddagen träffades rummet av en missil rakt genom väggen.

”Explosionen var extremt våldsam och kändes tydligt”, säger skolans rektor, fader Firas Lufti OFM. ”Det är tydligt att det inte längre finns någon plats i Aleppo som är hundraprocentigt säker”.

”För kristna familjer”, sade fader Ibrahim Sabbagh, en präst från Aleppo, ”är klostret i Heliga landet som en lunga dit de kan komma för att andas. Här kan de ta sin tillflykt för att få lite frisk luft och låta barnen leka. Det här är det enda stället där det finns lite grönska. Här kan också ungdomsgrupperna, som inte kan komma bort från Aleppo samlas och organisera sitt sommarläger. Vi har just reparerat och gjort en del underhållsarbete inför sommaren. Men det som har hänt har gjort att vi skjutit på verksamheten och invänta lite lugn och ro.”

I Aleppo finns det tre centra: Franciskus av Assisis församling, en del av Er Rams församling, samt mellanstadieskolan Terra Santa. Under senare tid har Franciskus församling träffats en gång och Er Ram fem gånger.

Fader Francesco Patton, franciskanernas nye superior i Heliga landet och Mellanöstern vädjade om bön och fasta för Syrien.

Catholic World News, 2016-05-24

Mer information via denna länk