Mördade fader Jacques Hamel jordfästs i morgon tisdag

Pere-jacques-Hamel-2Fader Jacques Hamel som mördades i den nordfranska orten Saint-Etienne-du-Rouvray av två män ur den islamistiska terrorsekten IS kommer att jordfästas i morgon tisdag i Rouen. Den offentliga begravningsgudstjänsten kommer att äga rum i katedralen Notre-Dame kl. 14.00, enligt uppgift från ärkestiftet Rouen.

Därefter kommer fader Hamel att begravas på kyrkogården med den närmaste familjekretsen närvarande, heter det. Mässan med ärkebiskop Dominique Lebrun som huvudcelebrant kommer att visas på en storbildsskärm framför kyrkan, enligt franska medieuppgifter. Dessutom kommer den katolska tevekanalen KTO att direktsända gudstjänsten.

Redan i går, söndag, deltog katoliker och muslimer i en sorgegudstjänst i Rouen till den mördade prästens åminnelse. Av de omkring 2 000 gudstjänstdeltagarna i katedralen i Rouen var mer än etthundra muslimer. Ett muslimskt nätverk hade anmodat muslimer till att visa solidaritet med de kristna.

Dominique LebrunÄrkebiskopen av Rouen, Dominique Lebrun, tackade muslimerna för deras empati. Mordet på en enkel präst var grymt och mot all rättvisa. Muslimernas deltagande bekräftar dock att de avvisar våld i Guds namn, betonade Lebrun. Mot slutet av mässan omfamnade ärkebiskopen muslimernas representanter och de tre ordenssystrar som deltog i mässan vid vilken fader Jacques Hamel togs som gisslan och mördades.

Enligt uppgifter ska den lokale imamen i Saint-Etienne-du-Rouvray ha vägrat att jordfästa de båda männen som var knutna till IS och som mördade fader Hamel – han vägrar alltså att begrava mördarna. Föreståndaren för det muslimska rådet i Normandie, Mohammed Karabila, har enligt CNN sagt att varken han eller den lokale imamen kommer att delta i attentatsmannen Adel Kremiches jordfästning. Beslutet om en begravning skulle kunna äga rum i Saint-Etienne-du-Rouvray måste borgmästaren fatta, heter det.

Kathpress 2016-08-01