Nya regelverk under konstruktion

Nu börjar arbetet med att utforma lagar och konkret handling, säger Federico Lombardi, vid en presskonferens 24 februari i samband med det i Vatikanen nyligen avslutade mötet om sexuella övergrepp.

Vid presskonferensen meddelade fader Lombardi, som var biskopsmötets moderator 21–24 februari, att påven inom kort kommer att publicera nya lagar och riktlinjer i formen motu proprio, alltså på eget initiativ.

Inom några veckor, eller upp till två månader, kommer även en handbok för biskopar, beredd av Troskongregationen, med riktlinjer som ska ”hjälpa biskopar i hela världen att klart förstå sina plikter och uppgifter” i hanteringen av övergrepp.

Förutom detta har påven utlovat arbetsgrupper med kompetens att assistera stift och biskopskonferenser som behöver extra stöd, till exempel för att stiftet saknar tillräckliga personliga eller ekonomiska resurser.

Överlevarorganisationer är, liksom före biskoparnas möte, kritiska till att påven och biskoparna inte talat om nolltolerans. Dock, konstateras det, har mötet ändå haft stor betydelse när det gäller världsvid medvetenhet om problemet med sexuella övergrepp, och i samband med mötet har journalister och överlevare från många länder fått kontakt.

Red. 2019-02-25

Källa: National Catholic Reporter här