Oväntat besök: Påven Franciskus till Sverige i maj

/ Här hittar du årets aprilskämt på Signums hemsida, som väckte uppmärksamhet långt utanför vår vanliga läsekrets: / Påven Franciskus har vunnit mångas hjärtan med sin okonventionella ledarstil och sina spontana infall. Han har varit ovanligt frispråkig i intervjuer och på ungdomligt vis låtit sig fotograferas i en selfie. Personer blir också plötsligt uppringda av honom och de undrar om det är sant att påven är i luren. Ändå blev det en stor överraskning för oss på Signums redaktion när vi tidigt i morse blev uppringda av påven Franciskus.

Det var oerhört glädjande men kom samtidigt som något av en chock för oss att få höra att påven Franciskus planerar besöka Sverige redan om en månad. Exakta datum är faktiskt inte spikade ännu, men det är troligt att han kommer i början av maj. En anledning till besöket är att påven länge drömt om att få uppleva svensk natur. Faktum är att redan när han antog namnet Franciskus – efter Franciskus av Assisi – hade Jorge Mario Bergoglio hyst en hemlig dröm i sitt hjärta om att få predika för de svenska fåglarna. På frågan om påven önskar samtala med regeringen och kungafamiljen under besöket, svarar Franciskus att han gärna vill diskutera jakt- och viltvårdsfrågor med kung Carl XVI Gustaf, eftersom han hört att den svenske kungen är intresserad av sådana frågor.

Den fotbollsintresserade påven har dessutom upptäckt att hans eget favoritlag Hammarby spelar mot Husqvarna på Tele2 Arena i Stockholm den 12 maj och undrar om det fortfarande går att få tag på biljetter. Men eftersom han har nedsatt lungkapacitet kan han själv högst spela i tio minuter, om nu Hammarbys tränare Nanne Bergstrand skulle behöva förstärkning. För att lära sig mer om motståndarlaget vill påven Franciskus gärna också besöka Husqvarnas fabrik. På nätet har påven upptäckt en robotgräsklippare som kunde vara mycket användbar i Vatikanens trädgård.

”Många svenska ungdomar pilgrimsvandrar till Assisi, då kan väl jag få pilgrimsvandra till svenska vallfartsorter!”, hälsade påven glatt innan han lade på luren i morse.

Fredrik Heiding och Ulf Jonsson, 2014-04-01