Ratzingers liv blir biofilm

Påven Benedictus XVI:s liv skall komma upp på bioduken. Enligt vad Pantaleon Entertainment AG meddelade i tisdags i München har de säkrat rättigheterna till Peter Seewalds påvebiografi. Denna publiceras 2016 på förlaget Pattloch och innehåller hittills okända detaljer i Joseph Ratzingers liv. Bakom filmprojektet står Pantaleons producenter Dan Maag, Marco Beckmann och Matthias Schweighöfer. De skall göra filmen tillsammans med Alexander Weckert, tidigare chef för filmer och serier på RTL.

Filmmanuset ansvarar den kände författaren Johannes Betz för, som tidigare har skrivit böckerna för ”Spiegelaffären” och ”Hindenburg”, som det vidare heter i meddelandet. ”Den tyske påven Benedictus XVI:s liv fram till hans historiska abdikation är ett av de mest storslagna ämnena från vår tid för en internationell biofilm”, förklarade Maag. Enbart katolska kyrkan med dess 1,2 miljarder medlemmar representerar en ”gigantisk målgrupp”.

Maag sade vidare att producenterna vill berätta ”en spännande och mångbottnad historia” som också talar till människor som inte står nära kyrkan. Ärkebiskopen vid kurian Georg Gänswein, prefekt för det påvliga hushållet och privatsekreterare för påven emeritus, skall ha kallat projektet för ” ett modigt företag”. I pressmeddelandet citeras han ha önskat till Pantaleon: ”Sätt igång med mod och glädje!”

Weckert producerade också 2011 med firman Constantin dokumentärfilmen Francesco och påven. Där berättas historien om den elvaårige Francesco från Rom, som med sin gosskör Pueri cantores medverkar i de påvliga liturgierna. Hans största önskan uppfylls när han blir utvald till att med sin sopranröst sjunga ett solo för den heliga fadern. Med pojkens ögon upplever biobesökaren världen bakom Vatikanens murar under Benedictus XVI:s tid.

Kathpress 2015-06-02