”Rom vårt nästa mål” säger islamister i Libyen

Militanta islamister i Libyen, som påstår sig vara allierade med Islamiska staten IS, har offentliggjort en video som visar hur man halshugger 21 koptiska kristna på knä på stranden vid Medelhavet, som togs som gisslan för flera veckor sedan. En talespersonn för gruppen säger att man med detta ”skickar ett budskap söderifrån till Rom. I slutet av filmen pekar den engelsktalande terroristen med en kniv mot Medelhavet och säger att IS skall erövra Rom.

I morse sade den egyptiska och den libyska regeringen att man som hämnd gjort flygattacker mot mål i områden behärskade av Islamiska staten. Från egyptisk sida sade man att anfallet gjorts ”som en hämnd för blodsutgjutelsen, en vedergällning mot mördarna”. ”Må de som bor nära och fjärran veta att Egypten har en sköld som skyddar dem.” De flesta offren tros vara egyptier. [Bilden: En mor med porträtt på sin son, som var ett av offren i massakern i byn el-Aour nära Minya, söder om Kairo.]

Biskop Angaelos, ledare för den koptisk-ortodoxa kyrkan i Storbritannien, sade att ”massakrerna inte bara visade total brist på respekt för livet, utan även grov missaktning för dess okränkbarhet och varje persons värde”. Han sade vidare att hans böner var för offrens familjer, men även för de milismän som utfört dådet. ”Vi ber för ett slut på avhumaniseringen av fångarna, som reducerats till att bli handelsvaror som man kan idka byteshandel med och förhandla om.”

I videofilmen säger talesmannen för islamisterna på engelska: ”Alla ni korsfarare: säkerhet för er kommer bara att vara önskningar, särskilt om ni bekämpar oss alla tillsammans. Då kom vi alla tillsammans att bekämpa er. Vi svär till Allah, att vattnet i det hav där ni dolt Usama Bin Ladens kropp, kommer vi att blanda med ert blod.”

Catholic Herald 2015-02-16