Sarkozy och religionsföreträdare: – Islam är inte lika med terror

Efter ett möte med religionsföreträdare i Paris på onsdagen uppmanar Frankrikes president Nicolas Sarkozy till nationell enighet. ”Terrorismen ska inte tillåtas bryta ner vår nationella gemenskap”, förklarade Sarkozy enligt franska medier. Han uppmanade människorna att hindra hämndbegären. Dessutom får man inte förväxla religion respektive islam med terrorism.

Från utredningskretsar framkom under tiden att den förmodade gärningsmannen i Toulouse och Montauban är en fransman med algeriskt ursprung och att han betecknar sig som en anhängare av al-Qaida.

Franska muslimska och judiska företrädare varnade i samband med mötet i Elysée-palatset ändå för att likställa islamistiska rörelser med islam i Frankrike. På denna punkt får det inte finnas några schabloner, betonade ordföranden för det judiska centralrådet i Frankrike, Richard Prasquier enligt medierapporter.

Ordföranden för franska islamiska rådet, Mohammed Moussaoui, sade att Frankrikes muslimer blivit kränkta av att morden i Toulouse och Montauban kopplats till Islam. Dessa dåd står helt i strid med islams principer.

Rektorn för den stora moskén i Paris, Dalil Boubakeur, sade sig vara bestört över att det skulle kunna ligga ett islamistiskt motiv bakom morden. Man trodde att en sådan irrväg skulle ha blivit ”neutraliserad” i Frankrike. Men terroristattentat utförda av enskilda personer bör inte kopplas till islam. Muslimerna är ”till 99 procent” fredliga, ansvarsfulla medborgare som inte är beredda att ta till våld. De är helt integrerade i Frankrike, betonade Boubakeur.

Kathpress 2012-03-21