Schema över påvens besök på Irland

Vatikanen har låtit tillkännage fler detaljer kring påvens tvådagarsbesök vid Världsfamiljemötet på Irland. Franciskus skall då inte endast möta en grupp, som blivit offer för sexuellt utnyttjande, vilket bekräftades i tisdags av Vatikanens talesperson Greg Burke, utan han skall dessutom bedja för offren i katedralen i Dublin. Där brinner ständigt ett ljus för dem.

Påven ska också besöka graven till Matt Talbot (1856–1925), som är hyllad i Dublin och ses som skyddspatron för alla de människor, som är beroende av alkohol eller andra droger. Talbot kom från en alkoholistfamilj. När han var 12 slutade han skolan, försörjde sig nödtorftigt som tillfällighetsarbetare och sågs redan vid 13 års ålder som hopplös alkoholist. När han var 28 år avlade han ett löfte, avstod från alkoholen och levde ett ensligt liv som arbetare. 1947 påbörjades processen för en saligförklaring och 1975 tilldelade Paulus VI Talbot den heroiska graden av dygd.

Efter ett möte i presidentpalatset på lördag förmiddag kommer Franciskus att där plantera ett träd. Det gjorde även hans tidigare föregångare Johannes Paulus II år 1979. På eftermiddagen efter ett besök vid Matt Talbots grav beger sig påven till katedralen, där han skall sammanträffa med gamla och unga gifta par. Senare besöker han ett kapucinerkloster, vars medlemmar engagerar sig för hemlösa.

Senare på eftermiddagen planeras ett privat möte med irländska jesuiter. Eftersom Franciskus själv tillhör jesuitorden, har han gjort det till en vana att träffa sina ordensbröder vid utlandsresor. Resan till Irland är kyrkoledarens 24:e utlandsresa. Världsfamiljefestivalens stora möte äger rum på lördagskvällen i Croke Park stadion med ca 85 000 människor, bland dem den italienska sångaren Andrea Bocelli.

Söndag förmiddag planeras ett kort besök i den irländska vallfärdsorten tillägnad Maria i Knock i västra Irland. Påven kommer att stanna där endast en timme och läsa en angelusbön. Klockan 15.00 inleds Världsfamiljemötets avslutande mässa i Phoenix Park och dit väntas ca 500 000 människor. På samma plats firade Johannes Paulus II en mässa och då kom ca 1,2 miljoner troende. Innan Franciskus flyger tillbaka till Rom på kvällen, är det inplanerat två möten, med ordenskvinnor samt med landets biskopar.

Kathpress 2018-08-21