Sydafrikas biskopar ger Ramaphosa både ris och ros

Den sydafrikanska biskopskonferensen berömmer president Cyril Ramaphosa för ”tydliga framsteg i återställandet av en ledning av regeringen”. Nästan alla ”resultatsvaga, korrupta och inkompetenta ministrar från ex-presidenten Jacob Zuma” har blivit entledigade, heter det i ett uttalande från det biskopliga parlamentskontoret under fredagen, rapporterar den tyska katolska nyhetsbyrån KNA.

Ramaphosa, som för precis två år sedan tog över ordförandeskapet för regeringspartiet ANC, lovordas också för inrättandet av olika undersökningskommissioner. Därigenom ska han ha bidragit till kampen mot korruption och svågerpolitik. Men som helhet uppvisar den hoppingivande regeringen ett blandat resultat.

Biskoparna riktar exempelvis kritik mot storleken på Ramaphosas kabinett, som med 62 ministrar och vice ministrar fortfarande är oproportionerligt ”uppblåst”. Dessutom har det trots granskningen av korruptionsskandalen under Ramaphosas företrädare Zuma hitintills inte kommit till något åtal.

Den mest kritiska punkten är enligt Sydafrikas biskopar den svaga ekonomin, som Ramaphosa hittills inte har lyckats stabilisera. Även när det gäller att rädda vissa statliga bolag tycks hans regering vara maktlös. De senaste dagarna har det på grund av driftstörningar hos energikoncernen ESKOM blivit delvis timslånga strömavbrott över hela landet. Det statliga flygbolaget SAA ställde i veckan in betalningarna och även den statliga radion ska ”i praktiken vara bankrutt”.

En av anledningarna till detta menar biskopskonferensen ligger i den felaktiga bearbetningen av apartheid efter 1994. Visserligen var det nödvändigt att reformera de statliga bolagen. ”Men det är klart att alltför många högkvalificerade, främst vita personer, uppmanades att avgå innan tillräckligt många, främst svarta anställda, fick chansen att skaffa sig kunskap och erfarenhet.”

Kyrkoledning ser ett allomfattande behov av att Ramaphosa ”integritetsanda” även gör sig gällande inom ANC, vilket den inte har gjort. Kyrkoledarna varnar: ”Så länge hans parti belönar missgrepp och korruption med lukrativa poster, kommer hans ansträngningar inte att bära särskilt mycket frukt.”

Kathpress 2019-12-13

Detta är en nyhetstext.