Taiwans biskopar till Vatikanen för första gången på tio år

De katolska biskoparna i Republiken Kina, mer känd som Taiwan, samlades i Rom för några dagar sedan för att ha möten med påven och andra företrädare för Vatikanen – det första besöket i sitt slag på tio år och den första gången de tillsammans träffar Franciskus sedan han valdes till påve.

Den sju man starka delegationen kommer att möta påven nästa vecka [läs måndag 14 maj] för det formella så kallade ad limina-besöket – ett särskilt möte där stiftsbiskoparna från ett visst land eller en viss region möter påven för att uppdatera honom på statusen i deras stift – som egentligen ska äga rum var femte år. Taiwans biskopar genomförde sitt senaste ad limina-besök år 2008 under Benedictus XVI.

Innan avresan till Rom träffade biskoparna Taiwans president Tsai Ing-wen och vicepresident Chen Chien-jen [bilden] – en from katolik som besökte Vatikanen vid Moder Teresas helgonförklaring 2016 och som var värd för en avskedsmiddag med biskoparna för att uttrycka regeringens respekt för kyrkan och syn på betydelsen av goda relationer mellan Taiwan och Vatikanen.

Besöket äger rum i en tid av ökat tryck från Fastlands-Kina gentemot Taiwan. Heliga stolen erkände Republiken Taiwan 1942 och har inga diplomatiska relationer med Folkrepubliken Kina som behöll kontrollen över fastlandet vid slutet av inbördeskriget 1949. Folkrepubliken framhärdar i att Taiwan är en rebellisk provins och kräver att andra länder inte erkänner ön som en självständig stat. Av alla stater som ändå gör det är Heliga stolen en av de mer prominenta.

Enligt amerikanska medieuppgifter ska de tidigare samtalen mellan Heliga stolen och Fastlands-Kina ha avstannat eftersom den kommunistiska regimen har ökat förtrycket mot religiösa institutioner efter att nya lagar introducerats i februari i år. Förhandlingarna som pågått i flera månader innan dess hade kunnat leda till att Vatikanen skulle kunna erkänna sju ogiltigt vigda Beijing-trogna biskopar, men med den möjliga effekten att kyrkan i Taiwan skulle ha uppfattat sig som sidsteppad. Ärkebiskopen av Taipei i Taiwan, John Hung Shan-chuan, sade i en intervju med Reuters i mars i år att han inte kunde se hur Heliga stolen och Fastlands-Kina skulle kunna upprätta diplomatiska förbindelser eftersom något sådant skulle förutsätta ”gemensamma värderingar” vilket inte kan konstateras gälla mellan Vatikanen och Kinas kommunistparti, då Vatikanen kräver ”frihet och demokrati”.

I Taiwan finns färre än 300 000 katoliker – cirka två procent av befolkningen – indelade i sju stift. Där finns sju aktiva biskopar och sex stycken som är pensionerade. Inom kort kan två nya biskopar komma att behöva utnämnas då två av de sju snart fyller 75 år [övre åldersgräns för biskopar som inte är kardinaler – övers. anm.].

Catholic News Agency, 2018-05-10