Vatikanen bestört över gisslandrama i fransk kyrka

Vatikanen har reagerat med förfäran över gisslantagandet och mordet på en katolsk präst i en kyrka i norra Frankrike. Det rör sig om ”absurt våld” som väcker särskild bestörtning, eftersom det skedde på ”en helig plats vid vilken Guds kärlek förkunnas”, heter det i ett första uttalande från Vatikanens talesperson Federico Lombardi. Påven Franciskus har informerats om ”det barbariska dödandet” av prästen och gisslantagandet av församlingsmedlemmar.

Påven Franciskus ”fördömer å det skarpaste varje form av hat”, enligt Lombardi. Samtidigt uttrycker påven Franciskus medlidande och förstår den skräck som händelsen utlöst, och ber för offren. Uttalandet avslutas med orden: ”Vi är nära förbundna med kyrkan i Frankrike, ärkestiftet Rouen, den drabbade församlingen och det franska folket.”

896723-saint-etienne-du-rouvray-carte-bigVid gisslantagandet på tisdagen i en kyrka i nordfranska Saint-Etienne-du-Rouvray gick uppenbarligen gärningsmännen fram med värsta formen av brutalitet. En präst ska ha fått knivhugg genom strupen, uppger flera franska medier som bygger detta på polisens uppgifter. En annan person, som togs som gisslan, har fått livshotande skador. De båda gärningsmännen dödades av säkerhetsvakter, enligt uppgifter i medier.

Sammanlagt fem församlingsmedlemmar ska ha deltagit i den gudstjänst som pågick då de med knivar beväpnade gärningsmännen stormade in i kyrkan, rapporterar Franska TV Info. En kvinna som kunde fly undan och upplyste polisen, berättar att gärningsmännen ropade islamistiska slagord. Enligt Le Figaro varade gisslantagandet i omkring 40 minuter.

Ärkebiskopen av Rouen, Dominique Lebrun, som befinner sig i Krakow för Världsungdomsgdagen, har kungjort att han ska återvända till Frankrike. Såväl president Francois Hollande som inrikesministern Bernard Cazeneuve är på väg till Saint-Etienne-du-Rouvray, enligt fransk TV.

Kathpress 2016-07-26