20 medarbetare inom katolska kyrkan offer för våld under 2020

Under det snart tilländalupna året 2020 har över hela världen 20 medarbetare inom katolska kyrkan blivit dödade. Det meddelade Vatikanens missionspresstjänst Fides på onsdagen i sin årliga statistik. Samtidigt framhöll man att dödsfallen inte nödvändigtvis har samband med de drabbades kristna bekännelse. Många har fallit offer för rånöverfall, eller de har bragts om livet som en följd av våldshandlingar riktade mot deras arbetsplatser.

Bland de dödade finns enligt uppgift åtta präster, sex personer tillhöriga lekfolket, tre ordenskvinnor, en ordensman och två seminarister. Åtta personer dog i Mellan- och Sydamerika, sju i Afrika söder om Sahara och tre i Indonesien och Filippinerna i Asien.

De enda två europeiska fallen inträffade i Italien. I staden Como dödades den 15 september Roberto Malgesini, präst och själasörjare för hemlösa. Han blev attackerad av en man med psykiska problem. Och i Riposto på Sicilien omkom den 5 september ordensmannen Leonardo Grasso som följd av mordbrand i en anläggning för drogberoende och aidssjuka.

Under de 20 åren sedan år 2001 har enligt uppgifter från Fides 505 katoliker – ordensfolk och lekfolk – bragts om livet genom våldshandlingar.

Red. 2020-12-30

Detta är en nyhetstext.