Ärkebiskop Tomasi: USA och Ryssland gör ingenting för förföljda kristna

Vatikanen anklagar USA och Ryssland för att visa endast läpparnas bekännelse till skydd för förföljda kristna i Syrien och Irak. Båda uttalar sig visserligen för fred och att de kristna skall få vara kvar i mellanöstern, men hittills har ”inga konkreta framsteg” gjorts, sade Heliga stolen permanenta representant vid FN i Geneve, ärkebiskop Silvano Tomasi, i fredags [den 1 januari]. Ändå vet var och en att endast ”en internationell insats kan återställa säkerhet och ordning i Irak och Syrien”, sade Tomasi i en intervju med Vatikanradion.

Ett internationellt engagemang blockeras genom intressemotsättningen mellan Ryssland och USA, förmodade Vatikanens toppdiplomat. Till det kommer den inomislamiska konflikten mellan shiiter och sunniter liksom politiska motsättningar inom Syrien och Irak. Vatikanen skall försöka att få dessa ”olika samtalspartner” till en dialog. ”Om vi inte engagerar oss för en fredlig lösning där, då gör vi oss medskyldiga till att den kristna närvaron i Irak och Syrien får ett slut”.

Konkreta medlingsprojekt kan bli synliga under det nya året, meddelade Tomasi. Vatikanen har nyligen hjälpt till att de diplomatiska relationerna mellan USA och Kuba återupptagits, en spektakulär diplomatisk framgång.

Kathpress 2014-01-03