Ärkebiskopen av Minsk protesterar mot polisblockad

Enligt människorättsaktivister grep den belarusiska polisen under onsdagkvällen minst 19 regeringskritiska demonstranter på Självständighetstorget i centrala Minsk. Människorättorganisationen Wiasna i Minsk har offentliggjort en lista med namnen på de personer som fördes bort av specialenheten Omon. Ungefär 100 personer skulle vidare tillfälligt ha blivit instängda i den katolska kyrkan Sankt Simon och Sankta Helena, som är belägen vid torget. Detta efter att demonstrationen, som krävde president Aleksandr Lukasjenkos avgång, ”brutalt” hade upplösts.

Den katolske ärkebiskopen av Minsk, Tadeusz Kondrusiewicz fördömde i skarpa ordalag att beväpnade poliser ur specialenheten blockerade kyrkporten. Det handlar om ”en grov kränkning av rätten till tro och religionsfrihet”, protesterade han tidigt på torsdagen i en skriftlig kommentar. Belarus’ författning ger varje människa rätt att be och att utan att hindras gå in i en kyrkobyggnad och lämna den igen. Den ”oproportionerliga och rättsvidriga” polisinsatsen måste undersökas, och de ansvariga måste bestraffas.

”Dessa och liknande åtgärder från dem som tillhör maktens strukturer bidrar inte till att minska spänningen och snabbt bringa fred och harmoni i det belarusiska samhället”, fortsatte Kondrusiewicz. Den katolska kyrkan kräver ”försoning och dialog, för att lösa den exempellösa samhälleliga och politiska krisen i vårt land”.

Den kyrkliga nätportalen catholic.by har offentliggjort en kort video, som visar poliser i färd med att stänga porten vid kyrkans huvudingång. Demonstranterna hade enligt oberoende massmedia i Minsk flytt in i kyrkan undan specialenheten Omon. Där skulle de ha förblivit instängda under närmare 40 minuter. Framför kyrkan hade dessförinnan flera hundra regeringskritiker samlats.

I Belarus går, efter det omstridda presidentvalet den 9 augusti, dagligen människor ut på gator och torg och protesterat mot att valresultatet riggades till förmån för Lukasjenko. De kräver att demonstranter genast friges. Den katolska kyrkan har efter valet likaledes kritiserat statsledningen. Ungefär 15 procent av Belarus 9,5 miljoner invånare tillhör den katolska kyrkan, medan majoriteten av landets medborgare är ortodoxa kristna.

Kathpress 2020-08-27

Detta är en nyhetstext.