Antikristet våld i Indien

Den 23 augusti mördades den hinduiske ledaren Swami Laxmanananda Saraswati och fem av hans lärjungar i Kandhamaldistriktet i den indiska delstaten Orissa. Trots att en maoistisk grupp tog på sig dådet, anklagade radikala hinduaktivister kristna för att ligga bakom mordet. Saraswati hade under lång tid motsatt sig kristen mission och arbetat mycket för att människor som konverterat till kristendomen skulle återföras till hinduismen.

Reaktionerna från hinduaktivisterna lät inte vänta på sig. Beväpnade med järnrör, machetes och svärd drog stora mobbar fram och förstörde hem och egendom som tillhör kristna. Sr Suma, regional superior för Moder Teresas systrar, uppger för nyhetsbyrån Union of Catholic Asian News (UCA News) att deras konvent i Sukananda i Kandhamaldistriktet blev fullständigt förstört, när en folkskara på 700 beväpnade personer kom med bulldozers och jämnade allt med marken den 25 september vid 11-tiden på kvällen. De rev även kyrkan och prästgården i närheten. Sukananda ligger 220 kilometer från Orissas huvudstad, Bhubaneswar. ”De kunde inte skada oss”, säger sr Suma, efter det att systrarna och några personer som var i deras beskydd redan hade förts till säkrare ställen. Hennes hinduiska vänner och grannar som vaktade byggnaderna kunde inte hindra förstörelsen. De militanta hinduerna utförde några puja (en böneritual) innan de började förstörelsen. ”Observera att detta skedde i ett område där det rådde nattligt utegångsförbud”, säger hon. ”De kom, bad, gjorde vad de ville och försvann.”

Enligt uppgifter är drygt 50 000 männi-skor hemlösa som en direkt följd av förföljelserna. Många lever i flyktingläger, men många har tagit sin tillflykt till skogarna. Enligt sr Suma har hinduaktivisterna inlett en finkamning av skogarna och ingen vet hur många de kommer att döda och lämna kvar där.

Fader Parichha menar dock att våldet har börjat avta. Det var främst en hämndaktion för att polisen öppnade eld mot en hotfull mobb vid en polisstation i Kandhamal den 23 september, då en person dödades och två skadades. Vägspärrar uppsatta av hinduaktivister hindrar förnödenheter att nå flyktinglägren, där läget är prekärt, enligt fader Parichha. ”Barn, kvinnor, gamla och sjuka” lider mest i lägren. Situationen är desperat. Regeringen fungerar inte, vi fungerar inte. Vad kan vi göra?”, suckar han.

Några har lyckats ta sig till huvudstaden Bhubaneswar, där monfortbrodern Thomas Thannickal bekräftar rapporter om den fasansfulla situationen i Kandhamal. ”Männi-skor jagas iväg som kråkor. Även journalister hotas.”

Interreligiös protest mot våldet

Den 29 september genomförde kristna, hinduer och muslimer en fredlig endagsprotest mot det religiöst motiverade våldet utanför det lokala skattekontoret i Pune, huvudstad i den indiska delstaten Maharashtra, 1 420 km sydväst om New Delhi. ”Den dagslånga, fredliga demonstrationen samlade inte endast kristna samfund utan även hinduer och muslimer”, sade biskop Valerian D’Souza av Poona (Pune) till UCA News efter mötet. Han betecknade händelserna som ”en aldrig tidigare skådad massaker på kristna”. Den protestantiska nordindiska kyrkans biskop, Vijay Sathe av Pune, såg också demonstrationen som ett ”starkt tecken på enhet och styrka, trots motsättningar”. Den ”äkta gemenskapen mellan alla kristna samfund” kommer att hjälpa hjorden att hålla ihop och bekräfta deras grundläggande rättigheter, menade den protestantiske biskopen.

Den muslimske ledaren Amanulla Khan talade också vid mötet. Han menade att de kristna hade vaknat ”för sent” när det gällde att protestera mot övergreppen mot deras egen gemenskap. Han uppmanade de kristna att organisera liknande protestaktioner varje gång kristna attackeras och dessutom vidta förebyggande åtgärder närhelst de grundläggande mänskliga rättigheterna hos någon gemenskap kränks.

Ramesh Bagwe, en hinduisk medlem av delstatens lagstiftande församling, fördömde attackerna på kristna präster och nunnor. Han lovade att trycka på för att få delstatens premiärminister Vilasrao Deshmukh att ta upp de pågående attackerna med den federala regeringen.

”De kristna, en fredsälskande och laglydig gemenskap, har nått ut dit ingen vågade gå och lämnat bistånd till de mest avlägsna platser i form av utbildning och sjukvård”, sade Bagwe. Han avvisade hinduextremisternas påstående om att kristna tvångskonversioner startade våldet. ”Konversion är endast en falsk ursäkt för att söndra landet och härska”, sade han.

En annan hinduisk ledare, Mohan Dharia, tidigare federal minister, sade att alla indier, ”djupt värdesätter det kristna bidraget i nationsbygget” och att det endast är ”en handfull hinduiska fundamentalister som attackerar de kristna i hopp om att utöka sin väljarbas.”

Flera av de kristna deltagarna i mötet sade till UCA News att det ekumeniska och interreligiösa stödet hade stärkt dem.

Dolda agendor för religiös rensning?

Enligt Reuters har våldsamheter mellan kristna och hinduer för det mesta begränsats till avlägsna stamsamhällen i Orissa i öster och Gujarat i väster. Men under september har våldsamheter också förekommit i mer urbana stater som Karnataka i söder och den centralt belägna staten Madhya Pradesh. Hindunationalister antingen styr själva eller delar regeringsansvaret i de stater där våldsamheter brutit ut.

Ärkebiskop Raphael Cheenath av Cuttack-Bhubaneswar menar att det finns en dold agenda för att göra hela Orissa till en hinduisk stat. Han jämförde våldet med slakten av mer än 2 000 muslimer i staten Gujarat år 2002.

Cheenath säger att de hårdföra ”följer Modistilen” och syftar på statens premiärminister Narendra Modi, generalsekreterare i det hindunationalistiska partiet Bharatiya Janata (BJP). Han anklagas för att ha gett hinduiska mobbar fria händer att genomför blodbadet. Hindunationalistiska grupper förnekar att de är delaktiga.

Trots att över 4 000 federala poliser stationerats i Orissa säger kristna ledare och förespråkare av mänskliga rättigheter att våldet ännu inte är under kontroll. Cheenath säger att hinduaktivister försöker skrämma kristna att lämna flyktinglägren genom att kasta bomber i närheten för att sedan återföra dem till hinduismen när de väl lämnat lägret. The All India Christian Council (en ekumenisk hjälporganisation, bildad 1998) har listat angrepp som den anser ha utförts sedan augusti, inklusive mord, våldtäkter, angrepp på kyrkor och skolor. Den respekterade nationella dagstidningen The Hindu har rapporterat om en gruppvåldtäkt av en nunna i Orissa. En präst som försökte stoppa våldtäkten indränktes med fotogen – allt framför ögonen på polisen. Enligt myndigheterna i Orissa har en medicinsk rapport bekräftat våldtäkten. ”Vi blev inte imponerade av reaktionen från delstatens regering”, säger A.M. Chinnappa, ärkebiskop av Madras-Mylapore.

Påven Benedictus XVI har fördömt attackerna och romersk-katolska biskopar har enträget uppmanat Europeiska unionen att hantera förföljelse av kristna som en humanitär nödsituation.

En talesperson för BJP i Orissa skyller våldsamheterna på mordet på Swami Laxmanananda Saraswati. ”Polisens misslyckande med att arrestera de kriminella som dödat Swami och de övriga har upprört lokalbefolkningen”, säger talespersonen.

Indiens premiärminister Manmohan Singh kallar våldet ”en nationell skam” och inrikesministern Shivraj Patil uppmanar premiärministern i Orissa, Naveen Patnaik, att göra mer för att få kontroll över våldet.

Den 13 oktober sammanträdde The National Integration Council för första gången på tre år. Rådet bildades 1961 efter ett sekteristiskt upplopp samma år. Det har som uppgift att lösa konflikter som har med religion, kast, språk och regioner att göra. Indiens premiärminister Manmohan Singh lovade att ta itu med det antikristna våldet för att bevara nationens sekulära system, men kyrkliga ledare ser endast politiska plattityder i sådana uttalanden av regeringsföreträdare.

Enligt Singh var rådet överens om ”den tvingande nödvändigheten av att bevara och skydda Indiens sammansatta sekulära samhällssystem och hela vårt folks intressen, särskilt minoriteter och mindre lyckligt lottade”.

Ärkebiskop Vincent Concessao av Delhi sade till UCA News efter mötet att alla på mötet oroade sig för Indiens enhet och integritet. Han betecknade våldsdåden som sorgliga och chockerande men uttryckte sin ”fulla förtröstan” på Indiens sekulära författning. Men de tre deltagande kyrkliga ledamöterna biskop Concessao, lekmannaledaren John Dayal och Reverend Valson Thampu från den nordindiska kyrkan gjorde efter mötet ett uttalande där de sade sig vara ”bedrövade över att se” att den federala regeringen och delstatsregeringarna förutom ”plattityder och politisk polemik uppvisade liten politisk vilja”. De sade sig vara särskilt oroade över uteblivna försäkringar om när de 50 000 kristna flyktingarna kan återvända hem. Oroligheterna har hittills krävt minst 50 dödsoffer.

Ytterligare information

Union of Catholic Asian News (UCA News): www.ucanews.com

All India Christian Council: http://indianchristians.in/news/