Återuppbyggnaden av Notre-Dame påbörjas

Katedralen Notre-Dame de Paris skadades svårt i en brand i april 2019, men nu kan återuppbyggnadsarbetet börja. Myndigheten som ansvarar för arbetet meddelade i lördags att byggnaden har säkrats i sådan utsträckning att de kommande månadernas inplanerade renoveringsarbete kan påbörjas.

Den omfattande branden den 15 april 2019 förstörde takstolar och tornet över korsmitten och även andra delar av den världsberömda katedralen. Sedan dess har den varit stängd för besökare. Än så länge går arbetet enligt tidsplanen och målet är att kunna öppna katedralen på nytt den 16 april 2024, exakt fem år efter branden, förklarade gruppen som ansvarar för återuppbyggnaden. Upphandlingarna för det kommande arbetet har påbörjats, men den tidsfrist som president Macron har fastställt bedömer vissa experter vara ambitiös.

Arbetet med att säkra byggnaden påbörjades redan dagen efter branden. Gruppen riktade sitt tack till alla ”medarbetare som med engagemang och beslutsamhet” har bidragit till att man har kunnat hålla tidsplanen. Med anledning av de europeiska kulturarvens dag den kommande helgen passade man på att samtidigt bjuda in till ett möte på torget framför kyrkan.

Kathpress 2021-09-18

Detta är en nyhetstext.