”Banbrytare i ordensdräkt” – ny film om missionssystrar i USA

”När jag växte upp hade jag en kamrat som gick i en katolsk skola. Flera år i rad brukade jag tillbringa nyårsnatten hemma hos henne. Vi försökte stanna uppe till midnatt, men det klarade jag aldrig. Vad jag egentligen tyckte bäst om vid dessa besök var de katolska böckerna och serietidningarna. Den jag minns bäst var en som handlade om biskop F.X. Ford i Maryknollmissionärerna. Min mor brukade varje jul skicka fem dollar till hans minne, men det var serietidningen som fick mig att förstå varför.

Jag hade just inträtt i min egen kommunitet, Daughters of St. Paul 1967, då jag fick se bilderboken Bernie Becomes a Nun, utgiven på 1950-talet. Det var intressant att jämföra novitiatet i Maryknollkongregationen med vår egen. En av mina noviskamrater höll nästan på att inträda hos Maryknollsystrarna på grund av boken och träffade senare, som missionssyster i Peru, dominikansystern Bernadette Lynch, huvudpersonen i denna bok, som inte längre går att få tag i”.

I över hundra år har präster och systrar tillhörande Maryknollmissionärernas kongregation bidragit till att forma synen på mission, inte bara hos katolikerna i USA, utan i resten av världen, tack vare en ny dokumentärfilm. Filmmakaren Nancy M. Tong utexaminerades från Maryknollskolan i Hong Kong, den första av de två skolorna för flickor som öppnade 1925 och ännu består. Hon blev först på allvar medveten om hur omfattande

Maryknoll-missionärernas verksamhet var då hon började undersöka den innan hon åtog sig uppdraget att göra filmen. ”Det var först då som jag insåg hur omfattande systrarnas arbete med social verksamhet bland de fattiga i alla delar av världen verkligen var”, sade Tong i en intervju. ”Det sporrade mig att göra filmen Trailblazers in Habits”.

Den 65 minuter långa dokumentären är full av intressanta sekvenser med bilder och intervjuer om ”ovanliga kvinnor som utför ovanliga gärningar”, med början år 1912 då Maryknollsystrarna grundades, endast få månader efter det att den manliga grenen med präster och lekbröder grundats. En av systrarna berättade om hur missionssystrarna i Kina till en början betraktades som ”trevliga kvinnor i underliga dräkter”, vars arbete bland de fattiga ansågs vara ”subversivt”, särskilt när de tog hand om övergivna flickebarn och hjälpte kvinnor. I vissa fall blev de fängslade, satta i husarrest och till och med mördade, men fortsatte det oaktat sin gärning.

På ett tidigt stadium insåg Maryknollmissionärerna att det bästa sättet att evangelisera Kina var genom kvinnor, snarare än genom män. De lämnade sina konvent och gick ut två och två till avlägsna byar för att besöka hem, undersöka deras behov och ge den hjälp de kunde. Det enda de begärde var en sovplats för sig själva.

Men de mest skrämmande inslagen handlar om de fyra missionärerna som mördades av nationalgardet i El Salvador 1980, två Maryknollsystrar, Ita Ford och Maura Clark, en ursulinsyster, Dorothy Kazel och en lekmannamissionär, Jean Donovan. Syster Maddie Dorsey, som var den som identifierade kropparna, berättar med inlevelse om denna incident.

Filmen Trailblazers in Habits finns på DVD på trailblazersinhabits.com och kostar 29 USD, eller 49 USD för en specialutgåva, inklusive en bok om Maryknollsystrarna.

Syster Rose Pacatte, National Catholic Reporter, 2013-10-19

En trailer på ca 7 minuter om Trailblazers in Habits finns på YouTube här