Bayerska benediktiner investerar 12 miljoner euro i nytt bryggeri

Benediktinklostret Andechs i Oberbayern har tagit sin nya tappningsanläggning i bruk sedan i måndags. I hallen finns också plats för lagring av över en miljon flaskor. I nybygger har man investerat 12 miljoner euro. Det är den största enskilda investeringen i klostret sedan nybygget 1973/84. Upp till 24 000 flaskor i timmen kommer att kunna fyllas i den nya hallen, dock inte flera än hittills. Fördelen ligger bland annat i att man kommer att förbruka mindre vatten och energi.

Kloster Andechs. Foto: Wikimedia commons.

Bryggeriet är den finansiella basen för klostergemenskapen. Det säkrar på lång sikt arbetsplatser och understödjer Sankt Bonifazstiftelsens i München bildnings- och hjälpverksamhet bland de hemlösa. För närvarande sysselsätter klostret ett åttiotal medarbetare, varav 25 i produktionen. Klostret har 13 munkar.

Enligt egna uppgifter är bryggeriet det största klosterbryggeriet i Tyskland och ordensgemenskapen är oavhängig av koncernen. Såväl bryggningen som tappningen på flaskor sker enbart i Andechs. Produktionen är på mer än 100 000 liter årligen. Sedan 2003 har orden investerat 30 miljoner euro i sitt bryggeri.

Kathpress 2019-10-08