Belgiska åklagare utreder dödshjälp till autistisk kvinna

För första gången sedan Belgien legaliserade aktiv dödshjälp, 2002 för vuxna och 2014 för minderåriga, utreder landets myndigheter nu omständigheterna kring hur en kvinna med Aspergers syndrom dog 2010. 38-åriga Tine Nys diagnosticerades med det autistiska sjukdomstillståndet bara två månader innan hon fick laglig dödshjälp. Aspergers syndrom är en av de vanligaste diagnoserna för ett mentalt hälsotillstånd som i Belgien ger legal rätt till dödshjälp, jämte depression och personlighetsstörningar.

Nys familj har överklagat hennes död till landets särskilda eutanasikommission. Hennes syster uppger till nyhetsbyrån AP att även om Nys hade neuropsykiatriska problem är det ”otänkbart att dessa problem i sig motiverade hennes död”. Hon anklagar nu läkarna för att ha misskött systerns dödshjälpsprocess och menar att Nys blev så angelägen om att dö att hon ”manipulerade testerna” hon genomgick så att så att hon skulle få en diagnos som kunde anses vara obotlig.

Efter att familjen inlämnat sitt överklagande har Tine Nys läkare försökt hindra utredningen. Psykiatrikern som godkände Nys begäran att få dödshjälp sägs ha skrivit att hennes familj var en ”allvarligt dysfunktionell, sårad, traumatiserad familj med väldigt lite empati och respekt för andra”, vilket familjen menar var ett grundlöst omdöme. Men läkarna, inklusive psykiatrikern, riskerar nu att ställas inför rätta för giftmord genom att pressa den sjuka Nys till att begära dödshjälp, enligt den åklagare som har tagit över fallet från eutanasikommissionen. En fällande dom kan leda till livstids fängelse för de ansvariga.

Kritikerna av den gällande belgiska lagstiftningen brukar framhålla att den ger makt till läkarna att avgöra en svårt sjuk patients livskvalitet, vilket sägs ha blivit ett modeord i syfte att stödja olika slags dödshjälp och läkarassisterade självmord. I Belgien tillåts alltså också minderåriga som är allvarligt sjuka att begära dödshjälp med godkännande av föräldrar och läkare. Under 2016 och 2017 uppges tre minderåriga ha avlidit med hjälp av eutanasi enligt en rapport från den belgiska regeringen. Varje år har antal eutanasifall sammantaget uppgått till över 2 000 personer och antalet ökar för varje år, bara mellan 2016 och 2017 med 13 procent. Rapporten visar att cancer är den främsta orsaken till att enskilda personer ansöker om dödshjälp.

”Det är ett sluttande plan”, säger Joe Zalot, anställd etiker vid National Catholic Bioethics Center i Philadelphia. ”Du har en obotlig, dödlig fysisk sjukdom, och det är där som förespråkarna (av assisterat självmord och eutanasi) alltid börjar … Folk säger att det kommer att begränsas till olika former av dödliga sjukdomar. Men så är det inte.”

Catholic News Agency, 2018-12-03