Två biskopar på Filippinerna har inför de kommande valen i maj uppmanat prästerna i landet att avstå ifrån politisk neutralitet. Med tanke på det rådande förtrycket kan människorna inte förbli neutrala i kampen mellan gott och ont, förklarade ärkebiskopen av Lingqyen-Dugupan, Socrates Villegas och den tidigare biskopen av Sorsogon, Arturo Bastes, rapporterade den asiatiska presstjänsten Ucanews under tisdagen.
”Om vi förblir neutrala och det finns förtryck, då stöder vi i slutändan förtryckaren”, citerar Ucanews från en predikan av ärkebiskop Villegas, som tidigare var biskopskonferensens ordförande. Den som inte brännmärker död och korruption, blir en allierad med synden eller mördaren.
Biskop Bastes bekräftade Villegas uttalanden och betonade att präster och biskopar inte kan förbli neutrala när det handlar om moraliska beslut. Själv kommer han att stödja oppositionens kandidat, Leni Robredo, i presidentvalet 2022. ”Vi måste välja rätt person”, anser Bastes. Redan i november grundade han den landsomfattande rörelsen ”Präster, nunnor och missionärer för Leni”.
Den katolska kyrkan hör till de främsta kritikerna av den filippinske presidenten Rodrigo Duterte för hans kamp mot narkotika, inom vilken tusentals människor har dödats, och för morden på regimkritiker, som av regeringsföreträdare brännmärkts som påstådda terrorister, kommunister och rebellsympatisörer.
I opinionsundersökningar inför presidentvalet i maj ligger för närvarande Ferdinand ”Bongbong” Marcos den yngre som presidentkandidat med Dutertes dotter, Sara Duterte-Carpio, som vicepresidentkandidat långt före den nuvarande vicepresidenten Robredo.
Rodriogo Duterte, som av författningen förvägras en andra mandatperiod, kandiderar för en plats i senaten.
Kyrkan och sekulära demokratirörelser fruktar att en president Marcos kommer att fortsätta den repressiva, auktoritära regeringsstilen, och man varnar för en ny diktatur. Marcos, son till diktatorn med samma namn, har aldrig distanserat sig från brotten mot de mänskliga rättigheterna under hans fars styre utan i stället vid upprepade tillfällen betecknat diktaturen som en ”guldålder” för Filippinerna. Marcos den äldre störtades 1986 genom ett folkligt uppror under ledning av den dåvarande ärkebiskopen av Manila, kardinal Jaime Sin.
Kathpress 2021-12-14
Detta är en nyhetstext.