Branden i Notre-Dame väcker starka känslor

Härjad av en brand, som tycks ha brutit ut av en olyckshändelse strax före klockan 19 under måndagskvällen, har katedralen Notre-Dame i Paris blivit skadad men inte helt förstörd, även om brandmännen ett tag under kvällen var oroliga för hur murarnas hållfasthet påverkats av de mycket höga temperaturerna.

Vid 21.30-tiden, bland de många reaktionerna från hela världen, uttalade sig den tillförordnade direktören för Vatikanens presskontor: ”Heliga stolen har med sorg tagit emot nyheten om den förfärliga branden som har härjat katedralen Notre-Dame i Paris, en symbol för kristenheten i Frankrike och i världen.” Allessandro Gisotti hyllade insatserna från brandmännen och ”alla dem som gör vad de förmår i denna dramatiska situation”.

Senare under kvällen lovade president Emmanuel Macron, som personligen tagit sig till platsen för att informera sig om läget, att återuppbygga katedralen: ”Det värsta har undvikits även om slaget ännu inte helt är vunnet.”

Cirka klockan 23 förklarade brandkåren i Paris, som beklagade att en av brandmännen skadats allvarligt, att murarna hade klarat sig. Men takryttaren hade fallit ner i denna gotiska klenod, och de månghundraåriga glasmålningarna inte hade kunnat stå emot lågorna.

Som ett av de mest besökta monumenten i Europa har katedralen räknats till mänsklighetens världsarv sedan 1991. Omkring 12 miljoner turister besöker varje år detta mästerverk av gotisk arkitektur, beläget på Île de la Cité, och tusentals personer, Parisbor och turister, blev vittnen till katastrofen.

”En historisk plats för den katolska tron är på väg att brinna upp”, sade beklagande talespersonen för de franska biskoparna, Vincent Neymon, medan katedralens domprost [recteur], monsignore Patrick Chauvet, däremot försäkrade att relikerna som förvarats i byggnaden – törnekronan och Ludvig den heliges tunika – hade kunnat föras i säkerhet.

En utredning om ”ofrivillig skadegörelse genom brand” har inletts, förtydligade Paris åklagarmyndighet under kvällen. Spåren, som pekar mot att elden startade på platsen för renoveringsarbeten av katedralens tak, ”ådrar sig utredarnas intresse”.

La Fondation du patrimone, som är en privat organisation för bevarandet av det franska kulturarvet, lanserar i dag en ”nationell kollekt” för katedralens återuppbyggnad.

”Man kommer att vara delaktiga under de kommande årens arbete”, deklarerar den nye ordföranden för den franska biskopskonferensen, monsignore Éric de Moulins-Beaufort, på Twitter.

Vatican News 2019-04-16