Caritas Jerusalem vädjar om hjälp i Gazakonflikten

Medan den israeliska krigsmaktens operation mot Gazaremsan den 18 juli gick in på sin andra dag, sade ordföranden för Caritas Jerusalem, fader Raed Abusahlia [bilden], att han skulle gå ut med en internationell vädjan om hjälp till Gaza och inte vänta tills fientligheterna mellan Israel och Hamas upphört, vilket han tidigare gjort. Enligt honom har mer än 80 000 palestinier tvingats lämna sina bostäder och 1 250 hem blivit totalförstörda av israeliska flygattacker och markoperationerna mot Gaza. 80 procent av Gazaremsan saknar nu elektricitet och 90 procent av befolkningen saknar drickbart vatten.

”Familjer lämnar allting och vet inte vad de kommer att återvända till. Det är mycket svårt och det kommer att bli massor av arbete efteråt.”

Påven Franciskus telefonerade till Israels president Shimon Peres och den palestinske presidenten Mahmoud Abbas den 18 juli och uppmanade båda sidor att upphöra med fientligheterna. Han sade att konflikten vållat otaliga offer och skapat ett humanitärt katastroftillstånd, enligt den skriftlig kommuniké den 18 juli.

Efter tio dagars flygattacker, som svar på robotbeskjutning från Hamas och andra militanta grupper, inledde Israel en markoffensiv den 17 juli. I ett e-postmeddelande till fader Abusahlia skrev Amin Sabbagh, samordnare för Caritas i Gaza, ”vi är utsatta kraftiga attacker från havet, luften och på marken. Det hörs explosioner överallt och människor är rädda […] situationen är hopplös. Vi ber att Herren skall skänka oss fred.”

”Striderna måste ömsesidigt upphöra”, sade fader Abusahlia, ”vi hade gärna sett att Hamas hade gått med på eldupphör”, men Hamas, som kontrollerar Gazaremsan, ”vill inte bara ha ett eldupphör, utan även att blockaden skall lyftas och förbindelserna med både Israel och Egypten öppnas. Men hänvisning till Israels sju år långa blockad av Gazaremsan sade han att ”1,7 miljoner människor får inte tvingas stanna kvar i världens största fängelse”.

Trots Hamas uppmaningar till folk att inte lämna sina hem, har tusentals människor i områden som angetts som mål av Israel, hörsammat Israels uppmaning att evakueras och söka skydd i Förenta Nationernas skolbyggnader. Somliga palestinier har stannat kvar i sina hem eftersom de är rädda för att drabbas av stölder i en ekonomiskt svår tid.

Hjälpbiskop William Shomali i Jerusalem uppmanad ledarna i Israel och Palestina att hörsamma påven Franciskus vädjan om omedelbart eldupphör. ”Många oskyldiga människor har dödats. Priset är fruktansvärt och följden blir förluster av oskyldiga. Vi behöver ett eldupphör i både södra Israel och i Gaza. Folk är utmattade, får aldrig sova.”

I Jersualem sade Matthew McGarry, representant för Catholic Relief Services (CRS) att han stod i ständig kontakt med personalen i Gaza. De hävdade att fastän militanta grupper avfyrat raketer mot Israel från civila områden, hade många människor dödats av israeliska flygattacker mot områden där det inte fanns några avskjutningsramper.

En ung CRS-medarbetare och hennes familj dödades medan de satt i sitt hus. ”Hon var bara en ung kvinna, som ville förbättra sin situation. Det hela är bara skrämmande, frustrerande och olyckligt” enligt McGarry. ”Den senaste utvecklingen av fientligheterna har intensifierats. Oavsett vem som står bakom är det urskillningslösa dödandet av civila oacceptabelt”.

Tidskriften America, juli 2014