Domen mot kardinal Pell bekräftad

En appellationsdomstol (Court of Appeal) i delstaten Victoria i Australien har i dag, onsdag den 21 augusti, på morgonen lokal tid (natten till onsdag, svensk tid) avkunnat sin dom i rättegången mot den australiensiske kardinalen George Pell,78 år, som har stått anklagad för bland annat ett sexuellt övergrepp i Melbourne år 1996 på en då 13-årig pojke. Domstolen fastställde idag den tidigare fällande domen mot kardinal Pell. Domstolens utslag var dock inte enigt; en av de tre domarna menade att Pell helt borde frias från anklagelserna.

Flera olika anklagelser om sexuella övergrepp har riktats mot kardinal George Pell sedan ett antal år tillbaka, och sedan 2017 har en domstol i Australien prövat ett antal anklagelser mot honom och beslutat att väcka åtal i två fall. I mars i år offentliggjorde domstolen sitt beslut, nämligen att man funnit Pell skyldig i dessa två fall. Man dömde honom till sex års fängelse för övergrepp på den då 13-årige pojken samt för ett fall av tafsande på en annan pojke. Sedan dess avtjänar Pell sitt straff i ett fängelse i Melbourne. Pells advokat Bret Walker förklarade omgående i mars att man tänkte överklaga domen till en högre instans. Det är alltså denna prövning i högre instans som nu har genomförts av appellationsdomstolen i delstaten Victoria.

Dagens domstolsutslag innebär att Pell fortsätter att avtjäna sitt fängelsestraff. Men Pell har möjlighet att gå vidare och överklaga även dagens dom till Australiens högsta domstol, som är den högsta möjliga juridiska instansen. Det är dock ännu oklart om han kommer att göra det. Det är också oklart om Högsta domstolen skulle vara beredd att ta upp fallet till prövning, det avgör domstolen själv från fall till fall. Men saken är hur som helst inte över för den skull. Det finns nämligen ett flertal andra personer i Melbourne som vill väcka nya åtal mot Pell rörande ytterligare fall av misstänkta övergrepp från hans sida.

George Pell är den högst uppsatta person inom den katolska hierarkin som har dömts av en civil domstol för sexuella övergrepp. Vatikanen förklarade i mars i år, efter att Pell hade dömts i den första instansen, att man skulle inleda en egen kyrklig process mot Pell. En sådan process skulle kunna leda till ”avkragning”, alltså till att Pell fråntas prästämbetet och att han inte längre får utföra några prästerliga funktioner inom den katolska kyrkan.

Fram till sommaren 2017 arbetade Pell som Vatikanens ”finansminister”, eller som prefekt för Vatikanens finanssekretariat som det officiellt heter. I och med att Pell återvände till Australien sommaren 2017 för rättsprocessen mot honom där, blev han tjänstledig från sitt uppdrag i Vatikanen. Och sedan dess har hans förordnande som Vatikanens finansminister avslutats. Han har sedan sommaren 2017 dessutom av påven förbjudits att utföra några offentliga prästerliga tjänster och att träffa minderåriga personer. Hur Vatikanen nu agerar vidare återstår att se. Kanske inväntar man besked huruvida Pell söker att överklaga den nya domen till Australiens högsta domstol. Under alla omständigheter är Pell entledigad från alla uppdrag i Vatikanen, och han får inte längre fungera som präst eller biskop i några offentliga sammanhang.

Red. 2019-08-21

Mer information:

https://www.vaticannews.va/sv/vatikanen/news/2019-08/heliga-stolens-uttalande-om-rattegangen-mot-kardinal-pell.html

https://www.9news.com.au/national/george-pell-appeal-live-updates-supreme-court-of-victoria-verdict/a0e989c6-0b42-455d-8ea7-c6bb8bd9401f

https://www.bbc.com/news/world-australia-49416573