Dominikansyster ny chef för katolsk välgörenhet i USA

För första gången under sin 105-åriga historia kommer den viktigaste katolska välgörenhetsorganisationen i USA, Catholic Charities, att ledas av en kvinna. Dominikansyster Donna Markham, har nu tagit över efter Larry Snyder, som varit ledare för den inflytelserika organisationen i över tio år.

Catholic Charities 70 000 medarbetare hjälper varje år omkring tio miljoner nödställda människor och är därmed en av de viktigaste aktörerna för fattigdomsbekämpning i USA. Dessutom engagerar man sig kraftfullt i USA:s kongress för sociala angelägenheter.

Sedan hon blivit vald, sade Markham att det inte fanns någon större kallelse ”än att engagera sig för människor, som blivit undanträngda till samhällets marginaler”. Markham är disputerad psykolog och hennes senaste uppdrag var att leda en inrättning för sinnessjuka i Ohio. Valet av henne kan förstås som en följd av påve Franciskus uppmaning att kalla kvinnor till framträdande poster i den katolska kyrkan.

Den ansvarig i USA:s biskopskonferens, biskop David Zubik från Pittsburgh, deklarerade att de efter förmåga kommer att stödja den nya ledaren i hennes arbete för ”de underprivilegierades växande behov efter påven Franciskus exempel.”

Catholic Charities grundades 1910 vid det katolska universitetet i Colombia och organisationen har i dag sitt centrum i Alexandria, en historisk stad i Virginia nära Washington D.C.

Kathpress 2015-01-13