En halv miljon polacker emot söndagsöppet

Sprint_Salon_Gigant_w_Białymstoku_(Zwycięstwa)I Polen skall den omtyckta handeln på söndagar inskränkas. Den nationalkonservativa regeringen visade sig i fredags vara öppen för kravet från ett folkinitiativ att i stor utsträckning för bjuda söndagsöppet i köpcentra. Att hålla butiker öppna på söndagen är inte nödvändigt, sade chefen för ministerrådets ständiga utskott, Henryk Kowalczyk, i en radiointervju. [Bilden: en cykelbutik i Polen.]

Fackförbundet Solidarność samlade med stöd från katolska kyrkan sedan början av juni enligt egna uppgifter mer än 500 000 underskrifter på sitt folkinitiativ – klart flera än de 100 000 underskrifter som är nödvändiga för att parlamentets underhus, Sejmen, måste befatta sig med lagförslaget. Fackförbundet överlämnade insamlingen i fredags i Warszawa till presidenten i Sejmen, Marek Kuchciński. Denne uttalade sig för en snabb behandling i parlamentet. Han hänvisade till att initiativet stöds av talrika grupper i samhället.

Minister Kowalczyk betonade att också i ”rika länder” är butikerna stängda på söndagen. ”Det vore fel att säga, att vi inte kan ha det så.” Sejmen kommer inte att avvisa fackförbundets initiativ i den första läsningen, utan kommer att pröva förslaget. Ministerpresidenten Beata Szydlo och ordförande i regeringspartiet Rätt och rättfärdighet (PiS), Jaroslaw Kaczyński, har redan för några månader sedan uttalat sig positivt om initiativet.

Stora inskränkningar eftersträvas

I Polen har många butiker öppet på söndagar. Särskilt i köpcentra finns många människor den dagen. Folkinitiativets lagförslag tillåter egentligen endast små livsmedelsbutiker, bensinmackar och bagerier att ha öppet på söndagar. Alla andra butiker får ha öppet på sju bestämda söndagar. Därutöver ska handeln på helgaftnar och påskafton upphöra på eftermiddagen. Brott mot detta skall straffas med böter eller fängelse upp till två år.

De katolska biskoparna ställde sig i juni enhälligt bakom folkinitiativet och uppmanade folk till att skriva på. En framgång för initiativet skulle stärka ”religionens, kulturens och familjens värde”, förklarade de. Biskoparna kritiserade att man ”utnyttjade arbetare” på söndagen. Oppositionspolitiker varnade däremot för att ett förbud av söndagshandeln skulle medföra förlust av arbetstillfällen.

Kathpress 2016-09-02