Filippinerna: kyrkan startar utbildningsprogram för att motverka utvandring

På grund av växande arbetslöshet lever miljoner filippinare utomlands och sänder hem en del av sin lön. För hjälpa deras släktingar att bli oberoende har den biskopliga kommissionen för själavård till migranter initierat en rad utbildningsinsatser för mindre bemedlade familjer på öarna Luzon och Mindanao. Kommissionens ordförande, biskopen av Balanga, monsignore Ruperto C. Santos [bilden], redogjorde för initiativet vid en intervju för Radio Veritas. Syftet med programmet är ”att förbättra möjligheterna för dessa människor och befria dem från beroendet av penningförsändelser från utlandet”.

Enligt Commission on Overseas Filipinos (CFO) lever ungefär 13 miljoner filippinska medborgare utomlands. Inte mindre än 2,2 miljoner klassificeras av Philippine Overseas Employment Administration (POEA) som gästarbetare, men det är högst sannolikt att många fler arbetar utomlands ”men av legala skäl, eller för att de exploateras, inte är registrerade”. Ekonomer pekar ut den höga arbetslösheten på Filippinerna som skälet till att arbetssökande tvingas lämna landet.

Den andra sidan av myntet utgörs av dessa arbetares familjer, som i ökande utsträckning blivit beroende av de pengar de får från sina nära och kära. Enligt monsignore Santos syftar det kyrkliga programmet till att förbättra dessa människors försörjningsmöjligheter och livsvillkor. ”Vi står i förbindelse med den statliga myndigheten för teknisk utbildning och andra organisationer, som erbjuder kursmaterial och anger vilka områden som behöver prioriteras.” Programmet är koncentrerat till Mindanao och Luzon, men kommer i november att utsträckas till att omfatta stiften Dipolog, Pagadian, Iligan och Ozamiz. Den yttersta förhoppningen är att filippinare i framtiden inte skall tvingas lämna sina närmaste hemma för att söka bättre utkomst utomlands.

AsiaNews 2014-09-04