Franskt torg får namn efter mördade fader Hamel

Pere-jacques-Hamel-2Fader Jacques Hamel, den franske katolske präst som brutalt mördades av IS-terrorister i sin kyrka i somras, hedras nu av orten Ermont norr om Paris med ett torg som fått hans namn. En ceremoni ägde rum i söndags i närvaro av representanter för alla religiösa samfund liksom för fader Hamels familj.

Ermonts borgmästare Hugues Portelli sade till tidningen Le Parisien att torget tidigare inte haft något officiellt namn men att det ligger alldeles intill Johannes Paulus II:s församlingscenter som ofta används för katolska och ekumeniska evenemang. Portelli sade att beslutet att ge torget namn efter fader Hamel skedde efter en enhällig omröstning i fullmäktige för två månader sedan.

Hamel mördades den 26 juli förra året mitt under firandet mässan när två beväpnade män stormade in i kyrkan i den lilla orten Saint-Etienne-du-Rouvray i Normandie. Terroristerna tog först prästen och fyra andra som gisslan. De skar sedan halsen av f. Hamel innan den lokala polisen hann ingripa och skjuta båda terroristerna.

Påven Franciskus gjorde direkt ett uttalande där han skarpt fördömde ”det absurda våldet” och sade senare under en mässa i september i Vatikanen till minne av fader Hamel, att den mördade prästen ”nu är salig”. Påven refererade vidare till f. Hamel som ”ett exempel på mod” eftersom ”han uttömde sig själv för att tjäna andra, för att bygga broderskap bland människor”. I samband med dessa uttalanden meddelades också att undersökningar påbörjats om att öppna ett formellt ärende om saligförklaring av f. Hamel.

Vid ceremonin med namngivning av torget i Ermont i söndags beskrev borgmästare Portelli fader Hamel som ”en martyr för tron” men också som ”ett exempel på dialog mellan religioner och grupper”, och sade att han nu ”har förenats med alla de oskyldiga offren för fanatism i vårt land och vår värld”.

Catholic News Agency, 2017-01-26