Hindunationalister gripna efter attack mot katolska pilgrimer

Sex medlemmar av en radikal, hindunationalistisk organisation arresterades i Indien i slutet av förra veckan. Detta efter det att en grupp katoliker attackerades förra söndagen under en Mariavallfärd längs den 45 mil långa pilgrimsleden från Karnataka till Velankanni i sydöstra Indien, enligt rapporter från flera nyhetsbyråer.

Angriparna blockerade först vägen för de 40 katolska pilgrimerna och förstörde sedan den Mariastaty de bar med sig. Ingen av pilgrimerna drabbades av några allvarliga skador. Efter attacken greps sex män enligt en poliskälla, och dessa utreds nu för brotten upplopp, mordförsök och störande av religiös frid. Enligt en lokal katolsk källa ska de gripna själva ha associerat sig med den radikala, hinduistiska gruppen Munnani.

Den sekelgamla pilgrimsleden går till Basilikan för Vår Fru av god hälsa, som med början den 31 augusti varje år håller en nio dagar lång festtid som slutar med firandet av jungfru Marias födelsedag den 8 september. Vallfärden längs pilgrimsleden består av att en staty föreställande jungfru Maria dras i en dekorerad vagn samtidigt som pilgrimerna sjunger hymner och ber rosenkransen. Pilgrimerna övernattar i församlingar längs vägen till Velankanni och basilikan.

Enligt fader L. Sahayaraj, biträdande sekreterare vid den katolska biskopskonferensen i delstaten Tamil Nadu, där pilgrimsleden går, har något liknande aldrig inträffat tidigare. Han varnade för att händelsen nu kan leda till hat och splittring mellan människor av olika religiös tro.

Sedan det hindunationalistiska partiet BJP och premiärminister Modi kom till makten 2014 har många kyrkoledare uppgett att Indiens kristna möter en ökad förföljelse från radikala, hinduiska grupper.

Catholic Herald, 2019-08-23

Detta är ett nyhetsreferat, källan Catholic Herald finns via länken här