Inför Trumps besök i Mellanöstern

På söndag påbörjar USA:s president Donald Trump sin första utlandsresa, som skall föra honom till Israel, Palestina, Saudiarabien, Italien och Vatikanen. I tisdags kungjorde Washington de första detaljerna, som gällde etappen till Heliga landet. På programmet för måndagen den 22 maj står en kransnedläggning vid minnesmärket för Förintelsen, Yad Vashem, möte med president Reuven Rivlin och premiärminister Benjamin Netanyahu, liksom ett besök i Gravkyrkan. Om det tidigare planerade besöket i fästningen Masada talades inte längre. Istället kommer Trump att hålla sitt tal i Israels museum i Jerusalem.

Som den förste presidenten i USA kommer Trump dessutom att besöka klagomuren i Jerusalem. Att han uppenbarligen kommer att göra det, utan att hans värdar är närvarande, leder till diplomatisk förstämning i Israel, liksom det faktum att USA:s säkerhetsrådgivare Herbert Raymond McMaster två gånger har vägrat att svara på frågan om USA betraktar Klagomuren som en del av Israel.

På tisdagen bidrog USA:s president till en ytterligare skandal med möjliga effekter på sitt besök: den hemliga information, som han vidarebefordrade till Ryssland, skall enligt medieuppgifter komma från israelisk säkerhetstjänst.

Av betydelse är även den andra dagen Heliga landet: Ett besök i Födelsekyrkan i Betlehem med ett tal till kristenheten, följt av ett möte med Palestinas president Mahmud Abbas. Det därpå följande stoppet i Saudiarabien, där Trump väntas hålla ett tal om grunderna för USA:s förhållande till islam, samt det avslutande mötet i Vatikanen, tyder på att den första utlandsresan kommer att stå i tecknet av de tre stora världsreligionerna islam, judendom och kristendom. Tolerans är ”fredens hörnsten” kommenterade Trump valet av resmål.

Att stifta fred som ”utmaning”

Israels politiska höger hoppades först på att få fria händer i ockupationspolitiken, bosättarlobbyn hoppades på en snabb utbyggnad av bosättningarna. Istället tycks det som om Trump känner sig tvungen att lyssna av röster, som betonar, att lösningen på konflikterna i Mellanöstern är en av de svåraste uppgifterna, som en amerikanske president kan sällas inför.

USA:s utrikesminister Rex Tillerson lät några dagar före besöket meddela, att presidenten menade allvar med att stifta fred mellan israeler och palestinier. Och USA:s sändebud i Israel, David Friedman varnade Israel, enligt uppgifter i media, för att försvåra för Trump i hans Mellanösternpolitik. Beslutet att flytta USA:s ambassad till Jerusalem kommer enligt Tillerson att prövas på nytt. Fredsprocessen får inte äventyras genom ett sådant steg.

Premiärminister Benjamin Netanjahu reagerade med en motsatt argumentation. En förflyttning skulle inte skada fredsprocessen, utan tvärtom främja den, genom att ”en historisk orättvisa skulle korrigeras och den palestinska fantasin krossas, att Jerusalem inte är Israels huvudstad”.

Uttalanden från Palestinas president Abbas har, efter hans besök i Vita huset, karaktären av en charmoffensiv. ”Med Er, herr president, har vi åter förhoppningar”, förklarade han. Abbas sade också, att han var beredd att träffa Netanjahu om Trump ledde deras möte, och han lovordade Trump för dennes ”storartade förmåga att förhandla”. Trumps engagemang kan bli ett test på om Netanyahu och Abbas verkligen menar allvar.

Kathpress 2017-05-17