Irländskt herdabrev om växande hemlöshet

Den växande hemlösheten och bostadskrisen i landet har gjort kyrkan på Irland djupt oroad. Regeringen borde äntligen ”överta ansvaret” och beslutsamt ingripa mot problemen, enligt ett herdabrev som offentliggjorts som en upptakt till biskopskonferensen i Maynooth.

Enligt medieuppgifter på tisdagen utgör de centrala kraven bland de 18 punkterna i brevet dels att erkänna att tillgång till bostad är en mänsklig rättighet och dels att politiken skall ha kontroll över fastighetsmarknaden. ”Säkra, överkomliga bostäder” får inte behandlas som vilken annan vara som helst och måste ersätta det nuvarande inhysandet av människor i nödbostäder, enligt biskoparna.

”Problemets omfattning är så stort att det inte går att lösa enbart genom frivilliga insatser”, säger biskopen i Elphin, Kevin Doran, enligt irländska medier. Man får inte överlämna bostadsfrågan till den fria marknaden utan bör överväga att sätta ett tak för hyresnivåerna.

Enligt uppgift från organisationen för hemlösa, Focus Ireland, saknade 9 500 personer bostad, en tredjedel av dem barn. Mörkertalet måste emellertid vara väsentligt mycket högre, då statistiken inte medräknat personer som är inhysta hos vänner eller lever på gatan. Ökande hyreskostnader och brist på socialbostäder bär ansvaret för den aktuella krisen i landet.

Kathpress 2018-10-03