Italienska katoliker kräver att biskopar uttalar sig om migrationspolitiken

Ungefär 100 italienska representanter för klerus, teologer och det katolska lekfolket har uppmanat landets biskoper att tala klarspråk i migrationsdebatten. Mot bakgrund av ett ökat antal avvisanden, ökad främlingsfientlighet och rasistisk inställning i Italien bör kyrkans herdar klargöra ”på vilken sida en kristen alltid och överallt måste stå”, heter det i ett gemensamt brev, som den katolska dagstidningen Avvenire citerade ur på tisdagen.

Bland undertecknarna finns Cristina Simonelli, ledaren för nätverket för kvinnliga katolska teologer i Italien, och Renato Sacco, ordförande för den italienska grenen av den katolska fredsorganisationen Pax Christi, samt Bartolomeo Sorge, tidigare utgivare av jesuiternas tidskrift La Civiltà Cattolica.

Bekymrade skriver författarna av brevet till biskoparna att ett klimat av intolerans mot migranter sprider sig även bland representanter för statliga institutioner. Därvid utnyttjas även religiösa symboler som kors och rosenkransar för att underblåsa migrantfientliga stämningar. Hittills har endast ett fåtal av den italienska biskopskonferensens cirka 240 medlemmar besvarat uttalandet, meddelas det.

Förutom biskopskonferensens ordförande kardinal Gualtiero Bassetti från Perugia, har även kardinalerna av Genua och Florens, Angelo Bagnasco och Giuseppe Betori, uttalat sig för en human flyktingpolitik. Turins ärkebiskop Cesare Nosiglia, ärkebiskop Matteo Zuppi av Bologna och den yngste ärkebiskopen, Corrado Lorefice av Palermo, med flera har uttalat sig kritiskt mot regeringens politik.

Kathpress 2018-07-17