Jesuit varnar för massutvandring från Aleppo

Ledaren för Mellanösternavdelningen inom Jesuit Refugee Service (JRD), pater Michael Zammit, varnar i en intervju med den Wienbaserade veckotidningen Der Sonntag den 20 september för att den nordsyriska staden Aleppo kommer att falla. ”De flesta kristna skulle helt klart inte känna sig väl till mods om Islamiska staten skulle tränga in i staden. Det gäller även för många icke-kristna. Frågan är således vem som kommer att marschera in i Aleppo. Det avgör om det blir en gigantisk exodus bland befolkningen eller en alltmer tilltagande utvandring, som nu är fallet”, säger Zammit.

För att det ska bli fred i Syrien måste alla icke-syriska aktörer stängas ute och man måste eftersträva en enighet bland syrierna. ”Om man från början utesluter en grupp [bland syrierna] då är varje diskussion och varje rörelse mot fred dömd att misslyckas”, säger den i Aleppo verksamme jesuiten, som ursprungligen kommer från Malta.

Ledaren för Caritas Libanon, fader Paul Karam sade i en intervju med den italienska katolska nyhetsbyrån AsiaNews att krigen, vapenhandeln och finansieringen av terrorismen måste upphöra för att det flyktingströmmen ska upphöra. (Se ”Libanon svämmar över av flyktingar”.)

Kathpress 2015-09-21